„Îmbrăcăminte toxică"?

Distribuie pe:

Chimicalele nocive și în hainele cu care ne îmbrăcăm!

Semnalele trase de organizațiile neguvernamentale privitoare la chimicalele din hainele de zi cu zi au fost concentrate în sintagma „Îmbrăcăminte toxică".

În timpul unei campanii a Greenpeace au fost testate mai multe modele de haine, unele dintre ele aparținând chiar unor firme de lux. Concluzia? În majoritatea cazurilor, rezultatele testelor au fost pozitive, recomandându-se ca hainele respective să nu fie purtate deoarece pot afecta starea de sănătate. Hainele toxice sunt asociate cu unele tulburări endocrine, candidoze genitale, eczeme, infecții bacteriene, cu suspiciunea de a favoriza apariția unor forme de cancer. În special la copii, hainele toxice provoacă dermatită atopică, boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin reprize dese de mâncărimi ale pielii, erupții cutanate la nivelul extremităților, pe trunchi etc.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică avertizează că „peste 3.000 de substanțe chimice pot fi factori cauzali de alergie, dintre care cei mai răspândiți sunt: metalele (nichel, zinc, cobalt), excipienți din produse cosmetice, coloranții din haine, medicamente, latex etc.".

În țările UE există reglementări concepute pentru a-i pune pe cumpărători la adăpost de asemenea haine. Dar și la noi, ca și în alte țări UE, acestea nu sunt respectate. Specialiștii ne recomandă să ne protejăm, evitând hainele colorate strident, cu desene metalizate sau cu alte aplicații, să fim atenți și la hainele second-hand, despre care nu știm nimic, cine le-a mai folosit și ce microbi ascund.

Lasă un comentariu