PREMIERĂ NAȚIONALĂ LA CLINICA DE RADIOLOGIE ȘI IMAGISTICĂ DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Joi, 26 februarie 2015, a avut loc, la Clinica de Radiologie și Imagistică Târgu-Mureș, premiera națională a neuroradiologiei intervenționale - intervenție privind tratamentul complex al anevrismelor.

Neuroradiologia intervențională din Târgu-Mureș a avut mai multe premiere naționale, sub coordonarea profesorului dr. Mircea Burian, care de 42 de ani veghează la sănătatea târgumureșenilor. Dispozitivul recent inventat de o firmă germană și folosit și în străinătate de aproximativ 2 luni a fost folosit în premieră la Târgu-Mureș. Dispozitivul se numește PCONUS, este asemenea unei cupe de șampanie, ține firele să nu iasă afară și să producă complicații.

Munca în echipă a fost cheia succesului, din echipă au făcut parte prof. dr. Mircea Burian, care este coordonatorul, dr. Lucian Mărginean, dr. Simona Retegan și dr. Ștefăniță Dima (București), colaborator.

Acest dispozitiv asigură vindecarea rapidă a pacientului, în acest caz, o femeie în vârstă de 53 de ani, din București, cu anevrism pe artera cerebrală medie stângă, al cărei caz nu a avut rezolvare până acum, cazul a fost tratat în mai puțin de două ore, iar astăzi va putea fi externată.

Datorită acestui dispozitiv 99% din anevrismele neurovasculare pot fi tratate cu succes, acestea fiind tratate pe cale neurovasculară.

Echipa a primit suport moral și tehnic din partea companiei, fiind prezenți aici 2 membri, directorul pe Europa, domnul Becker, și vicepreședintele companiei James, venit tocmai din SUA, California.

Dispozitivul este format din aliaj de nichel și titan cu nailon la bază (coș), se deschide ca o lalea pentru susținerea materialelor ca să nu ajungă în vasele de sânge. Dispozitivele sunt extrem de fine, iar ca preț nu sunt deloc ieftine, dar firma are prețuri diferențiale pentru țările mai sărace, precum România.

S-a reușit achiziționarea printr-un program național.

Prof. dr. Mircea Burian dorește ca Târgu-Mureșul să devină centru pilot în neuroradiologie intervențională, un centru bine dotat.

România se află printre primele zece țări care au folosit acest dispozitiv.

Lasă un comentariu