„Ştiinţă şi... Religie"

Distribuie pe:

„AM AVUT REVELAŢIA CĂ ÎN AFARĂ DE DUMNEZEU NU EXISTĂ NICI UN ADEVĂR. MAI MULTE ADEVĂRURI, ZIC EU, RAPORTATE LA DUMNEZEU, SUNT EGALE CU NICI UN ADEVĂR. IAR DACĂ ADEVĂRUL ESTE UNUL SINGUR, FIIND TRANSCENDENT ÎN ESENŢĂ, SEDIUL NU E NICI ÎN ŞTIINŢĂ, NICI ÎN FILOSOFIE, NICI ÎN ARTĂ".

Petre Ţuţea (1902-1991), eseist, filosof, economist român, membru al Mişcării Legionare. În anul 1923 se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj, unde obţine licenţa şi doctoratul cu calificativul Magna cum Laude, cu lucrarea privind dreptul administrativ. A fost detaşat ca economist în Germania, la Berlin. A fost deţinut politic timp de 12 ani, eliberat fiind în anul 1964. A fost numit şi Socrate al românilor, datorită preocupărilor sale filosofice şi a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanţă, chiar şi în închisoare. După anul 1989 cunoaşte o popularitate fulminantă. Primeşte în modesta sa garsonieră zeci de ziarişti, iar în lumea culturală se vorbeşte de un nou curent „ţuţismul".

***

„LA DUMNEZEU AJUNGEM PRINTR-UN ANUME MOD DE VIAŢĂ, NU PRINTR-UN ANUMIT MOD DE A GÂNDI".

Cristos Yannaras (1935 - ), filosof şi teolog important al Bisericii Greciei. A studiat filosofia şi teologia la Atena, Bonn şi Paris, iar disertaţia de doctorat şi-a susţinut-o la Facultatea de Litere din Paris (Sorbona) şi la Facultatea de Teologie a Universităţii din Tesalonic. Este membru al Academiei Internaţionale de Ştiinţe religioase şi membru în comitetul director al revistei Concilium. Până în anul 2005 a profesat la Institutul de Ştiinţe Politice din Atena şi la Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice Panteon din Atena.

***

„ALEXANDRU CEL MARE, CEZAR, CAROL CEL MARE, EU, AM ÎNTEMEIAT MARI ÎMPĂRĂŢII. DAR CUM AM REUŞIT? PRIN FORŢĂ. IISUS HRISTOS, SINGUR, A ÎNTEMEIAT IMPERIUL SĂU PE IUBIRE. DE ACEEA ŞI AZI MILIOANE DE OAMENI AR MURI PENTRU EL".

Napoleon Bonaparte (1769-1821), lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-LEA. Deşi considerat tiran de către oponenţii săi, el a rămas în istorie şi datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundaţiile legislaţiei administrative şi judiciare în majoritatea ţărilor Europei de Vest. Ultimii 6 ani i-a petrecut în exil, sub supraveghere britanică, pe Insula Elba. A murit suferind de cancer la stomac, sau după alte păreri a fost otrăvit. Filosoful Ţuţea face următoarea remarcă: „Napoleon a făcut adevărata istorie a Revoluţiei franceze. Un om a refăcut ordinea naturală, punând parul pe haimanalele de pe stradă. Cu el începe o nouă filosofie a istoriei".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu