Bună Vestire, Blagoslovenia sau Ziua Cucului, cum i se mai spune pe la noi, este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102) şi este praznicul pentru cinstirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte Fiul fără înaintaşi, pe Iisus Hristos, dată la care s-a împlinit şi s-a apropiat vremea izbăvirii neamului românesc, Ziua Cucului, pentru că în această zi are primul sau cântec prin care se prevesteşte venirea primăverii, a speranţelor şi bucuriei, „începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celui de veac".
Mare este taina acestei zile şi cu adevărat izbăvită de Dumnezeu, zi magică, mirifică şi de legendă, pentru că o persoană dragă nouă tuturor se zămisleşte ca Om pentru istorie care trăieşte în timp şi iată că împlineşte 76 de ani bătuţi pe muchie, nimeni altul decât cel născut în data de 25 martie 1939, într-o casă din fermecătorul şi arhaicul Idicel Sat: omul, cărturarul, patriotul, profesorul, politicianul, scriitorul, poetul, preşedintele „ASTREI" mureşene, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber", cel mai complet, îndrăgit şi important ziar mureşean, domnul Lazăr Lădariu.
Acest patriot care, de o viaţă întreagă, militează în permanenţă, cu onestitate, pentru adevăr, valoare şi dreptate; aşezat, echilibrat, autentic, exigent şi precis, degajând distincţie şi căldură sufletească, şi energii pozitive, cu vitalitatea realului şi experienţa citadină între seismele sociale şi iţele încurcate ale cotidianului frământat şi confuz.
De aceea pot spune, fără teama de a greşi, că domnul Lazăr Lădariu ne este prieten, a fost mereu o prezenţă tonică şi benefică, o sursă de confort uman şi intelectual, bună dispoziţie şi plăcere, comunicând cu dragoste către oamenii din preajmă. Lucrul acesta s-a văzut în respectul pe care îl dau cititorii, pe tot parcursul carierei sale de redactor-şef, operei sale. Este o personalitate care a contribuit, fără preget, şi mereu, la ridicarea spiritului naţional, la crearea valorilor peren umane în sufletele tuturor.
Opera vastă, cartea sa de vizită, este bine cunoscută în toată ţara, impresionantă, s-a scris mult şi elogios despre ea şi autorul ei, despre omul născut din ţărâna satului de ţărani ardeleni. Când te apropii de astfel de oameni, şi încerci să afli cum reuşesc, vei descoperi că există un răspuns la toate realizărilor lor: consecvenţa şi disciplina. Fără ele, practic, nu trăieşti, eşti sclavul propriei tale limitări - o spunea, la un moment dat, domnul Lazăr Lădariu.
Sunt profund impresionat de omul de atitudine, cu dragoste de Ardeal şi ţară, un reper moral, personalitate providenţială pentru neamul românesc, mereu de strajă în faţa nedreptăţilor, a neajunsurilor, a iredentismului, neputincioşilor şi incompetenţei, luptător neînfricat pentru păstrarea conştiinţei naţionale la români, pentru stoparea procesului murdar de deznaţionalizare a românilor, un om care şi-a câştigat un loc de cinste prin multă muncă şi înţelepciune, perseverenţă, patriotism şi tenacitate.
Domnul Lazăr Lădariu a fost tot timpul apropiat de scriitorii şi oamenii de cultură ai Târnăveniului, debutându-i, susţinându-i, publicându-i fără nicio ezitare, a fost şi este prezent la toate activităţile culturale şi lansările de carte, identificându-se cu Cenaclul „Elena din Ardeal", ajutând necondiţionat pe toţi poeţii şi scriitorii acestui oraş. Din postura de deputat în legislaturile 1992-1996 şi 1992-2000, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti (1975), membru al Uniunii Scriitorilor din România (1988),
şi-a făcut simţită prezenţa şi pentru Târnăveni, recunoscându-i-se în timp aceste merite de către întreaga comunitate, prin diplome şi medalii şi, ca un corolar al tuturor acestora, în anul 2014 acordându-i-se Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Târnăveni.
Fulminantă şi verosimilă sintagma - „A fi sau a nu fi... Cineva", aparţinând doamnei Mariana Cristescu: ...„Mai presus de toate, însă, Lazăr Lădariu este «Cineva». Chiar şi atunci când, sau mai ales atunci când, şarjând amical, constatăm, nu fără oarecare invidie colegială, următoarele: Cineva a scris vreo 20 de mii de articole şi câteva zeci de cărţi. Cineva a fost parlamentar în două legislaturi, cel mai apreciat gazetar, are Fibula de la Suseni, Cineva urcă sus de tot, în rang nobiliar, rădăcina de foc, de nerăsucit, a neamului românesc, Cineva a urcat 75 de trepte spre curcubeul iubirii de neam, fără să-şi încline coloana vertebrală".
Acest „Cineva" este domnul Lazăr Lădariu, care, la 25 martie 2015, va urca 76 de trepte, pentru cei 76 de ani de viaţă şi trudă.
Personal sunt onorat şi fericit pentru prilejul de a-l cunoaşte atât de bine şi de a-i fi recunoscător pentru spiritul onest de a mă ajuta şi de a-mi acorda oricând, şi la timp, sprijinul necondiţionat în publicarea a zeci de articole în cotidianul „Cuvântul liber", elaborarea şi îndrumarea necesară în construcţia celor două cărţi de mare succes, „Realitatea de lângă noi" şi „Pe axa timpului", ultima prefaţată ireproşabil de domnia sa. Sunt mândru şi fericit de semnătura şi „parafa" domniei sale pe cele două cărţi.
Acum, la ceas aniversar, alături de prietenii mei de cultură şi în asentimentul cenacliştilor „Elena din Ardeal", al cititorilor cotidianului „Cuvântul liber", al tuturor celor care vă iubesc, şi sunt foarte mulţi aici, la Târnăveni, la moment de sărbătoare, vă dorim multă sănătate, domnule Lazăr Lădariu, bucurii, împliniri şi ani mulţi, în continuare, alături de cei dragi. Dumnezeu să vă ocrotească în deplină sănătate, să vă întărească întru Adevărul Dreptăţii Sale, înmiresmând prin sensibilitatea, fermitatea şi mesajul articolelor şi operei dumneavoastră, realităţile care ne înconjoară!
Vă felicit, cu toată dragostea şi iubirea pe care vi le port!