Din codul manierelor elegante (11)

Distribuie pe:

Politeţea în mijloacele de transport: Cu autoturismul. Locul de onoare într-un autoturism de serviciu se află pe canapeaua din spate, în dreapta. Urmează locul din spatele şoferului şi-apoi din dreapta acestuia.

Invitând o persoană sau o familie să călătorească cu autoturismul proprietatea dv. lăsaţi oaspeţilor posibilitatea să-şi aleagă locurile pe care le preferă.

Este elegant ca bărbatul să închidă şi să deschidă uşa autoturismului la urcarea şi coborârea unei femei, ajutând-o, totodată, să-şi pună şi să-şi scoată bagajul din maşină. Sunt contraindicate observaţiile celor din jur, mai ales ale soţiei, cu privire la modul în care conduce soţul. Odată ce au acceptat să urce în maşină, înseamnă că pasagerii au o încredere deplină în cel care conduce. Orice remarcă poate enerva şi dăuna.

Rugămintea de a merge cu o viteză mai redusă nu trebuie să supere pe cel de la volan. În schimb, el hotărăşte unde se poate opri pe traseu, dacă mai poate lua un pasager etc.

Nu se apelează la cunoştinţele care dispun de autoturism pentru a ne duce la serviciu, pentru a ne lua în excursii, pentru a ne face anumite servicii. Dacă sunt dispuse pentru acestea, se vor oferi singure. În aceste cazuri este firesc şi normal ca beneficiarul să contribuie din proprie iniţiativă la achitarea unor cheltuieli.

În principal autoturismul nu se împrumută. Numai proprietarul poate propune aşa ceva. În cazuri urgente, proprietarul poate fi rugat, mai ales dacă îl consideraţi drept o cunoştinţă apropiată, să vă transporte la spital sau la gară.

Lasă un comentariu