Reguli pentru eliberarea cardului de sănătate

Distribuie pe:

Prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 98/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 207, din 30 martie 2015, au intrat în vigoare regulile pentru eliberarea duplicatului cardului de sănătate, care poate fi solicitat de asiguraţi în caz de pierdere, furt sau deteriorare; modificarea datelor personale ale titularului; defecţiuni tehnice ale cardului; erori în informaţiile înscrise pe card sau în alte situaţii justificate.

Pentru eliberarea duplicatului, solicitanţii trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află, împreună cu diverse acte, cum ar fi copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului şi a distribuirii acestuia, cardul de sănătate (în cazul deteriorării).

Duplicatul este emis în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, iar până la momentul primirii acestuia solicitantul dovedeşte calitatea de asigurat cu ajutorul unei adeverinţe care se eliberează odată cu depunerea cererii de eliberare a duplicatului şi care este valabilă timp de maximum 60 de zile.

Cheltuielile de producere şi distribuire vor fi suportate de către asigurat, atunci când se va cere eliberarea duplicatului pentru pierderea, furtul sau deteriorarea cardului şi modificarea datelor personale, şi de către Imprimeria Nationaţa, atunci când eliberarea duplicatului va avea ca motiv o defecţiune tehnică, o informaţie eronată înscrisa sau imposibilitatea de a folosi cardul din motive tehnice de funcţionare. Totodată, costurile pentru eliberarea duplicatului în situaţiile rezultate în procesul de distribuire vor fi acoperite de operatorul de servicii poştale.

Reamintim că, începând cu 1 mai 2015, dovada calităţii de asigurat se va face, în principal, prin cardul de sănătate, dar şi prin adeverinţa de asigurat cu valabilitate de 3 luni, eliberată doar pentru persoanele care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă.

Lasă un comentariu