O întâlnire de mare sensibilitate cu scriitorii NICOLAE BĂCIUŢ şi VALENTIN MARICA

Distribuie pe:

La Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română care a avut loc la Târgu-Mureş, la întâlnirea olimpiadiştilor cu scriitorii Nicolae Băciuţ şi Valentin Marica, după ce a fost îndelung aplaudată Poezia, o tânără elevă de la Liceul Teoretic „Spiru Haret" din Moineşti Bacău, Pintilie Bianca Dumitriţa, a consemnat pentru revista Olimpiadei, Nebănuitele trepte: Cuvinte mari şi oameni atât de frumoşi. Cu certitudine, e nevoie în ziua noastră de cuvinte adânci şi adevărate, de trăiri care să înfrumuseţeze, nu să spulbere, clipa, de conştiinţe scriitoriceşti care să atenueze din deşertăciunile lumii.

Sub ochii cărţilor de la Biblioteca Judeţeană Mureş, întâlnirea cu cei doi scriitori a fost încântare şi aleasă lecţie de literatură. Aşa cum consemna în jurnalul de impresii şi Talpoş Cristina Elena de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu" din Şimleu Silvaniei - Sălaj: Limbajul sufletului unui artist ajunge acolo unde trebuie. Aşa a fost şi în această zi la întâlnirea cu scriitorii... Azi am văzut Poezia.

Nicolae Băciuţ şi Valentin Marica le-au vorbit olimpiadiştilor despre graţia divină a cuvintelor limbii române, despre acel laser lingvistic care pătrunde aura lucrurilor, cum spunea Nichita Stănescu, despre cuvântul-suire şi cuvântul - Înviere, făcându-se referire, desigur, la Sărbătoarea Paştilor. Nicolae Băciuţ, cel pentru care poezia înseamnă a sta de vorbă cu Dumnezeu, i-a văzut pe concurenţii la Olimpiada Naţională de Română ca formând divizia de cititori profesionişti, cei care vor apăra valorile limbii şi literaturii române prin lectură şi studiu. Nicolae Băciuţ a rememorat întâlniri de neuitat cu mari scriitori ai literaturii române despre care mărturiseşte cartea sa de o mie de pagini, O istorie a literaturii române contemporane în interviuri.

Valentin Marica, numind poezia foc sacru, aşa cum o numeau anticii, le-a vorbit participanţilor la Olimpiadă despre ordinea cuvintelor, libertatea interioară a poetului, emoţia poetică, visul care încheagă sufletul, despre aripa de înger a cuvântului poetic, făcând referire la texte critice semnate de scriitorul Ion Pop sau la reflecţii aşezate de Grigore Vieru ca motto la poemele sale, de felul: Scriu ca să-l văd pe Dumnezeu de aproape. Valentin Marica a citit poeme din volumele sale Ceasornic de lut, În naosul râului, Tăcerea magilor, Metanii peste strigătul arborelui, Frigul visului, iar Nicolae Băciuţ a încântat prin expresivitatea recitalului Pe unde umbli, Poezie?, cuprinzând pagini lirice antologice. În Jurnalul de opinii la care făceam referire, prof.dr. Iulian Bitoleanu din Roşiorii de Vede a consemnat după întâlnirea cu scriitorii de la Biblioteca Judeţeană: A fost o întâlnire esenţială, neconvenţională, cu scriitorii Valentin Marica şi Nicolae Băciuţ. Pentru mine, primul, ca om de ardio, reprezintă o sinteză între dezinvoltura ideatică a lui Ion Ghiţulescu, gândul adânc, grav, al lui Paul Grigoriu şi sarabanda de metafore a lui Valeriu Dăescu. Cel de-al doilea invitat a oferit publicului un splendid recital poetic, actualizându-i pe Eminescu, Baudelaire, Nichita Stănescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Cuvinte de apreciere consemnează şi eleva Brojbă Alexandra Elena de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Medgidia-Constanţa: Îmi simt sufletul înnobilat de aura literară din timpul întâlnirii cu scriitorii. Nu am stat de vorbă cu nişte poeţi, ci am stat de vorbă cu o întreagă literatură; sau, în aceleaşi tonuri, aprecierea prof. Georgeta Croitor de la Liceul Teoretic „Octavian Codru Tăslăuanu" din Topliţa Română, jud. Harghita: Frumuseţea timpului este dată de cei pe care îi întâlnim. Azi am întâlnit şi audiat două valori: Nicolae Băciuţ şi Valentin Marica.

Scriitorii invitaţi au răspuns întrebărilor participanţilor legate de inspiraţia poetică, raportul viaţă-literatură, condiţia poetului astăzi etc.

A fost făcută şi o propunere. Valentin Marica i-a îndemnat pe participanţii la Olimpiadă să adreseze o scrisoare forurilor competente în care să propună statutul de substantiv propriu şi, deci, ortografierea cu majuscule a numelui Limba Română.

Întâlnirea de la Biblioteca Judeţeană a fost moderată de doamna directoare Monica Avram. Dintre profesorii de limba şi literatura română din Târgu-Mureş au fost la întâlnirea cu scriitorii doamnele profesoare Mariana Cheţan, Anca Blaga, Codruţa Băciuţ, Valerica Duicu, Oana Codarcea. Împreună, invitaţii şi gazdele au făcut, pentru câteva ore, din Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Mureş un amfiteatru al tinereţii, al gândului înalt şi al vibraţiei sufleteşti ce anunţă un alt pas de timp, cel al binelui spiritual.

 

Lasă un comentariu