Dascăli mureşeni - JUDEA SABINA

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 16 septembrie 1933, în localitatea Câmpani de Pomezeu, judeţul Bihor, numele de fată, Trip. Părinţii, tatăl Constantin Trip, mama Zoriţa Muşat, care a plecat din familie când Sabina avea 2 ani. Tatăl a crescut-o şi educat-o şi a dorit să se facă dăscăliţă. Un sprijin al tinerei Sabina a fost unchiul ei, Ştefania Buda, care avea o funcţie importantă în oraşul Beiuş. Şcoala primară a absolvit-o în satul natal, după care urmează cursurile Liceului Pedagogic din Beiuş. Din anul 1954 este educatoare în satul natal, în şcoala unde a fost elevă, fiind colegă de cancelarie cu foştii ei profesori. Şi-a început cariera de educatoare, având în clasă 16 copii în primul an, dar datorită muncii ei cu multă dragoste şi dăruire, în anul următor au fost 24 de copii. A colaborat cu părinţii copiilor şi cu oficialităţile locale, s-a încadrat în viaţa culturală a satului, bucurându-se de aprecierea consătenilor ei. Îşi încearcă norocul în oraşul Lugoj, după care este dascăl în comuna Brestovat, unde a profesat timp de 2 ani. Se căsătoreşte cu militarul Ioan Judea şi-l urmează în localităţile Făgăraş, Sibiu şi Oradea. În anul 1957 a născut primul fiu. Îşi mută domiciliul odată cu soţul, în anul 1961, în oraşul Târgu-Mureş. Este încadrată ca educatorare la Grădiniţa nr.1 din Târgu-Mureş în anul 1961, după care lucrează la Căminul de zi al Fabricii de mobilă din localitate. În anul 1963 este dascăl la Şcoala Generală din comuna Sîngeorgiu de Mureş, după care se reîntoarce în oraşul Târgu-Mureş, fiind educatoare le Grădiniţa de Copii nr.3, în perioada 1963-1973, apoi la Grădiniţa nr.11, în anul 1974, Grădiniţa cu program prelungit nr.6, între anii 1973-1980. Îşi încheie lunga şi frumoasa activitate la Grădiniţa Fabricii de piele şi mănuşi, unde a lucrat între anii 1980-1988, când se pensionează la limită de vârstă. După o odihnă binemeritată, şi-a reluat profesia de educatoare din anul 1991 până în anul 1997, profesând la Grădiniţa nr. 8, Grădiniţa nr.15 şi Grădiniţa nr. 19, toate din municipiul Târgu-Mureş.

Educatoarea Sabina Judea, directoare de grădiniţă, a obţinut gradul didactic I şi a fost apreciată de preşedintele Comisiei de inspecţie, prof. univ. dr. doc. A. Chircev, care menţiona în referat: ,,Educatoarea Judea Sabina, atât în munca cu grupa de copii, cât şi în calitatea de directoare, desfăşoară o bogată activitate didactică, metodico-ştiinţifică şi social-culturală, ceea ce îşi găseşte expresie în bunul mers al activităţii din grădiniţa pe care o conduce". Din anul 1975, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş o numeşte în funcţia de metodist, funcţîe în care desfăşoară o bogată activitate de îndrumare şi control, efectuând multe deplasări la grădiniţele din judeţul Mureş, de asemenea a participat în comisiile de acordare a gradelor didactice şi a definitivatelor în învăţământ.

Distinsa educatoare Sabina Judea a trecut la cele veşnice în ziua de 13 martie 2015, fiind înmormântată în cimitirul municipal din Târgu-Mureş.

Lasă un comentariu