Ediția a doua a Festivalului de muzică ușoară pentru copii și adolescenți „VOCEA CETĂȚII SIGHIȘOARA" 2015

Distribuie pe:

Fundația „ELAN" București a fost creată să desfășoare programe sociale, educative și culturale, cu scopul de a oferi acces la artă și frumos și celor mai puțin favorizați, de a facilita schimbul cultural între tinerii care provin din medii și culturi diferite. Astfel, începând din anul 1994, membrii fondatori, alături de Primăria municipiului Sighișoara și maeștrii prestigioși ai muzicii clasice din Elveția - printre aceștia ocupând un loc de seamă Alexandru Gavrilovici, violonist renumit, sighișorean la origine - au organizat în acest minunat oraș „Cursuri muzicale de vară", proiect care s-a diversificat ulterior, devenind din 1997 „Festivalul Internațional de Muzică Academică", iar din 2008 „Academia Sighișoara". Această manifestare culturală a aniversat a XX-a ediție în august 2013.

Începând din anul 2014 „Fundația Elan" București s-a orientat spre alt segment al muzicii - muzica ușoară - propunând municipalității sighișorene un nou proiect: „Festivalul Vocea Cetății Sighișoara" - un festival concurs adresat copiilor și adolescenților cu vârsta între 6 și 18 ani.

Sâmbătă, 2 mai 2015, „Vocea Cetății Sighișoara" a răsunat din nou în Cetate. Sala Festivă a Primăriei a fost locul desfășurării acestui festival, apreciat de către președintele juriului, maestrul Horia Moculescu, ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale acestui gen din țară, atât prin nivelul concurenților, cât, mai ales, prin acela al organizării. Intenția organizatorilor de a facilita accesul a cât mai multor spectatori la eveniment, concretizată în amplasarea unui ecran led pe care a fost difuzat în direct întregul festival, a fost într-o oarecare măsură zădărnicită de vreme, dar asta nu a făcut mai puțin lăudabil efortul făcut de aceștia pentru toate detaliile.

O greutate în plus a fost dată evenimentului de prezența în juriu a unor personalități marcante în domeniu: Corina Chiriac, Stela Enache, Horia Moculescu, Viorel Gavrilă și Nicolae Caragia. Din partea TVR Internațional: realizator - Marian Stere.

Prezentarea a fost și ea una specială, fiind asigurată de Andy Jugănaru, Ilinca Băcilă și Sabrina Vasilescu.

Concursul s-a desfășurat pe patru grupe de concurs, în cadrul cărora s-au calificat 42 de concurenți, în urma deliberării, juriul acordând trofee și premii pentru fiecare grupă.

TROFEUL FESTIVALULUI „VOCEA CETĂțII SIGHIȘOARA 2015" a fost câștigat de RAREȘ MARIȘ, din Cluj- Napoca, cu piesa „Cât de frumoasă ești", muzica: Andrei Tudor, versurile Andreea Andrei, care a concurat în Grupa 12-14 ani.

Ca și anul trecut, premiul în bani aferent Trofeului Festivalului a fost sponsorizat de Fundația „Prețuiește Clipa" din București.

Trofeul a fost oferit de câștigătoarea trofeului primei ediții, clujeanca Ilinca Băcilă, nu înainte de a încânta asistența cu un minirecital din care nu a lipsit piesa cu care a câștigat concursul de anul trecut.

Gala laureaților a continuat cu un moment oferit de Diandra Bancu, câștigătoarea Trofeului grupei 9-11 ani.

În aplauzele tuturor, dr. Silvana Vasilescu, director de proiect al Fundației „Elan", a rostit cu emoție câteva cuvinte pornite din sufletul ei generos în care Sighișoara ocupă un loc special, încheind astfel prima parte a evenimentului.

A urmat apoi un superb recital susținut de finaliștii X Factor, Alexandra Crișan și Alessio Padeu, aplaudați îndelung de asistență.

Târziu în noapte, luminile s-au stins în Sala festivă și cortina s-a tras peste încă o ediție a unui festival care s-a născut din dragoste de oameni, din generozitate și din speranță... Speranța că încă există idealuri care pot fi atinse, încă există șanse pentru afirmarea valorii adevărate, încă este loc în această lume de oameni care vor, pot și știu să se dăruiască semenilor lor. Astfel de oameni sunt membrii Fundației „Elan", care au rămas consecvenți scopului cu care au pornit la drum în urmă cu 22 de ani, acela de a consacra Sighișoara - oraș aflat în inima țării și a lor - ca un centru cultural plurivalent și nu au precupețit niciun efort pentru a îndeplini acest scop. Academia Sighișoara a fost un prim rezultat notabil obținut cu efort și sacrificii de Luminița și Valentin Tcacenco, o familie de sighișoreni care au rămas cu orașul natal în suflet și ajungând în apogeul împlinirii profesionale - obținând cele mai înalte titluri științifice (doctorate și premii la concursuri internaționale) în domeniile lor de activitate, au dorit să facă ceva pentru sufletul lor: Sighișoara. Regretatul dr. Vicențiu -Valentin Tcacenco, profesor universitar la Politehnica București, „Cetățean de onoare" al Sighișoarei, a fost promotorul înființării AISTEDA la Sighișoara, pentru ca apoi, alături de cei dragi, să pună bazele Fundației „Elan", organizație care pe lângă sprijinirea tinerii merituoși, dar fără posibilități materiale, a inițiat și coordonat Cursurile muzicale de vară de la Sighișoara, și „Festivalul de Muzică Academică", manifestare devenită la începutul anilor 2000 „Academia Sighișoara".

Prin noul proiect propus Primăriei Sighișoara - „Festivalul Vocea Cetății Sighișoara" - această fundație dovedește nu numai consecvență, dar și o mare capacitate de a se recrea și a se reorienta în funcție de unde e nevoie de ajutor, de dăruire și voluntariat.

Lasă un comentariu