Târgu-Mureșul va scăpa de 30 de hectare poluate!

Distribuie pe:

În cadrul unei conferințe de presă organizate „la fața locului", au fost prezentate lucrările de ecologizare - pe tronsonul experimental - ale iazului batal, din zona Combinatului Azomureș. Evenimentul se înscrie în campania de informare a publicului privind proiectul „Reabilitarea sitului poluat istoric - Iaz batal 30 ha - Târgu-Mureș", proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin intermediul Programului Sectorial Mediu, beneficiar fiind municipiul Târgu-Mureș. Impactul proiectului constă în decontaminarea unuia dintre cele mai poluate situri din România și reducerea procentului de contaminare a solului cu 90%. În urma restaurării și reabilitării terenului, acesta va putea fi utilizat ca spațiu public deschis.

O suprafață de 30 de hectare din cadrul platformei de producere a îngrășămintelor chimice de la Azomureș va fi reabilitată și adusă la o stare corespunzătoare, prin aplicarea celor mai bune practici internaționale și tehnici de investigare și a celor mai avansate tehnologii de remediere posibile, explică dr. Csegzi Sandor, manager proiect.

Contractul de proiectare și lucrări de ecologizare a fost semnat de către beneficiar cu Asocierea Geiger Transilvania SRL - Geiger Umweltsanierung GmBH - Aecom CZ s.r.o. - Aecom Ingineria SRL - Astor Com SRL, în mai, anul trecut. După finalizarea de către antreprenor a activității de proiectare, în noiembrie 2014, primăria comunei Sâncraiu de Mureș a emis autorizația de construire, în baza căreia au început lucrările, pe un tronson experimental.

Potrivit specialiștilor, soluția tehnică propusă s-a dovedit a fi una de succes, încât lucrările pot continua și pe celelalte secțiuni ale iazului batal.

Valoarea totală a proiectului (fără TVA) este de 109.561.769 lei, din care 107.370.534 reprezintă valoarea finanțării nerambursabile, restul sumei fiind alocat de Municipiul Târgu-Mureș, în calitate de beneficiar.

Este unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului, a cărui realizare va însemna mai mult aer curat, mai mult spațiu verde, mai puțină poluare!

Lasă un comentariu