Verde-n față - nevoia de confirmare, energia care ne poartă spre satisfacție

Distribuie pe:

Despre respect, prețuire, colaborare,  recunoștință, ne-am obișnuit să vorbim mult prea mult, dar să întreprindem extrem de puțin, pentru a-i confirma pe cei care așteaptă și chiar merită gânduri bune - buchete de aducere aminte.

 

Uneori, ajung și cuvintele spuse între patru ochi. Alteori, simți însă nevoia să faci gesturi unice, să descoperi dimensiuni nou-nouțe în care să-i surprinzi fericiți, împliniți, împăcați, pe cei cărora le datorezi pragurile care s-au transformat în scară.

La Reghin, cei mai mulți dintre oameni se respectă, se admiră, chiar dacă nu și-o spun verde-n față.

În urmă cu mulți ani, pe vremea când eram referent la Casa Municipală de Cultură Dr. Eugen Nicoară, am demarat o activitate menită să aducă bucurie celor care au trudit în formarea caracterelor frumoase prin activități cultural-artistice și, sub genericul O șuetă între prieteni, readuceam sub lumina prețuirii aproapelui animatori culturali de excepție din orașul nostru. Au rămas memorabile întâlnirile cu profesorii Alexandru Uilecan și Dumitru Pătru (pe vremea când aceștia mai erau în viață), sau comemorările profesorilor Ioana Crișan și Dumitru Husar.

Anul trecut, odată cu aniversarea academicianului Ovidiu Bojor la vârsta de 90 de ani, și a aniversărilor oamenilor de cultură mureșeni Lazăr Lădariu și Valentin Marica, împreună cu d-na Maria Precup, membru al echipei care concepe evenimente de reconfirmare a valorilor culturale,am hotărât să-l sărbătorim pe dl Man Zaharie, fost director la Casa de Cultură a Tineretului George Enescu, dumnealui urmând să-și rotunjească vârsta într-un buchet format din 80 de fire de mușcată (floarea pentru care a dezvoltat de-a lungul timpului o adevărată pasiune).

Și pentru că anul acesta Reghinul marchează 80 de ani de la înființarea Primei Biblioteci Publice și 65 de ani de la înființarea primei Biblioteci Publice de Stat, ce prilej mai potrivit puteam alege pentru a evidenția un animator cultural de excepție, un descoperitor de tinere talente și un promotor consecvent al acestora.

Sala pentru activități a bibliotecii s-a umplut de prieteni și flori iar dl. Man Zaharie și-a făcut apariția însoțit de familie, fără a bănui ce i s-a pregătit. A realizat că este personaj principal doar în momentul în care pe ecran a fost proiectat un colaj foto cu instantanee din viața și cariera dumnealui.

În continuare voi spicui câteva idei din Laudatio, încărcat de admirație: De-o vârstă cu prima biblioteca publică din Reghin, îl aniversăm pe dl Man Zaharie la vârsta de 80 de ani și-i mărturisim că suntem împreună prieteni, colaboratori, membri ai familiei, admiratori,pentru a recunoaște că îi datorăm multe amintiri frumoase și-i mulțumim pentru gesturile pe care le-a făcut față de noi în decursul timpului, pentru sfaturile, pentru susținerea, pentru camaraderia de care niciodată nu s-a dezis.

Am fost martori și recunoaștem vremea în care prin entuziasm, curaj, perseverență, voință, talent, inspirație, dl Man Zaharie a clădit exemplar parte a evenimentelor cultural-artistice în orașul nostru și a obținut rezultate pe măsură, multe chiar la nivel național, împreună cu artiștii sau cu echipele artistice de amatori pe care și le-a format.

Îi datorăm înființarea Clubului Tineretului și transformarea acestuia în Casa de Cultură a Tineretului George Enescu, și țintele îndrăznețe pe care și le-a propus în proiectele pe care le-a și îndeplinit.

Îi datorăm organizarea la Reghin a Festivalului Național Flori de pe Mureș, prilej cu care  interpreți renumiți de muzică populară, dar și oameni de cultură din domeniul etnografiei și folclorului, ne-au onorat cu prezența, făcând orașul nostru cunoscut în toată țara.

Mulți dintre interpreții care astăzi sunt confirmați, între care Nicolae Furdui Iancu, Aurel Tămaș, Mariana Anghel, Ioan Bocșa, și-au consolidat temelia carierei și aici.

Îi datorăm înființarea primei secții externe a Școlii de Arte din Tg.- Mureș, specialitatea canto popular, clasa prof. Liviu Cira. Cei mai mulți dintre absolvenți (Rodica Man, Ana Toncean Crișan, Dumitru Gliga, Marina Angela, Laura Feier și alții) au obținut premii și trofee la majoritatea festivalurilor-concurs din țară, acolo unde dl. Man Zaharie îi trimitea (și pe vremea aceea erau foarte multe concursuri!) pentru a-și clădi cariera.

Îi datorăm înființarea Ansamblului de cântece și dansuri populare Ghiocelul cu care câțiva dintre noi am ieșit prima dată peste hotare, în Franța (1990).

Îi datorăm faptul că a stârnit în noi dragostea pentru cântec și dans popular, pentru tradiții și obiceiuri, pentru satul românesc, pentru repertoriul autentic.

Eu îi datorez întâlnirea cu poetul Adrian Păunescu, în anul 1981, când ne-a delegat să participăm la Concursul Baladele Dunării de la Galați (fiind componentă a grupului folk Ecou), unde am reprezentat și instituția pe care o conducea.

Am învățat meseria de animator cultural de la dumnealui și-i mulțumesc pentru asta. Și eu și Ioan Conțiu (directorul Casei Municipale de Cultură Dr. Eugen Nicoară) ne-am făcut ucenicia în această meserie sub îndrumarea maestrului Man Zaharie. Doi dintre directorii instituțiilor de cultură din Reghin au fost descoperiți și promovați de dumnealui.

Este un mare iubitor de natură! În satul Arșița din Munții Gurghiului, întreține cu sfințenie casa și grădina părintească, în memoria strămoșilor săi ridicând o troiță pe care o sfințește în mod festiv an de an. Îngrijește și înmulțește cea mai bogată colec-ție de mușcate din Reghin.

Desenează foarte frumos. Are cel mai caligrafic scris pe care l-am văzut. A pictat icoane pe sticlă. Este pasionat de tâmplărie. Urmărește cu atenție fenomenul muzical folcloric românesc.

Emoția creștea odată cu trecerea timpului în care-i evocam activitatea, iar dl Man Zaharie se simțea co-pleșit de cuvintele sincere, iată de ce următorul moment a fost festivitatea de premiere.

D-na primar ec. Maria Precup i-a oferit o diplomă de excelență, o șampanie uriașă și un buchet de flori, dar și o îmbrățișare pe măsura prețuirii de care se bucură. Dl. Marin Șara, fost director al bibliotecii, a oferit din partea Despărțământului Reghin al ASTRA o diplomă de merit, iar d-na Maria Borzan, fost director al muzeului, a readus în memorie evenimente de succes din anii trecuți dar neuitați, pe când alături de dumnealor întregea echipa și dl Emil Șerbănescu, fost director al casei municipale de cultură (pentru dl Șerbănescu s-a păstrat un moment de reculegere).

Între gesturi frumoase, lacrimi, flori, emoție, mulți dintre prietenii și colaboratorii prezenți au dorit să-și exprime stările și prin cuvinte: preoții parohi Dorin Toderic și Vasile Popeiu, dna Maria Precup, prof. Schuller Peter, prof. Ioan Torpan, dl Traian Harpa, dna Ana Badiu, dl Marcel Naste (actualul director al Casei Tineretului) au evocat statornicia, omenia, modestia, discreția.

Sorina Bloj și Ioan Conțiu și-au exprimat recunoștința pentru susținerea în carieră, oferind sărbătoritului un moment artistic constând în interpretarea la vioară a Baladei lui Ciprian Porumbescu (Ioan Conțiu), a doinei Măicuța când m-o făcut și recitarea poeziei Doina de George Coșbuc (Sorina Bloj).

Ana Toncean Crișan, Rodica Man (fiica mai mare a sărbătoritului, cea care a lansat cunoscutul cântec Măi, Ardeal, frumosule Ardeal), Jude Nicolae și Dumitru Gliga (deținătorul trofeului Festivalului Național Maria Tănase) au oferit un buchet de doine și cântece culese din grădina folclorului mureșean, dovedind că investiția de încredere, făcută în urmă cu aproape 30 de ani de dl Man Zaharie, încă reverberează în talent.

Din partea familiei a mulțumit oaspeților Adriana Man, fiica cea mică a familiei Zaharie și Floarea Man (doamna susținându-și mereu soțul, și căreia îi dorim multă sănătate și la mulți ani, deoarece urmează să împlinească 70 de ani).

Pentru a ne reaminti episoade din timpul în care și-a început cariera în județul Mureș, și în care colaborarea cu dl Man Zaharie a fost deosebit de fructuoasă - fiind deseori invitat în calitate de membru al juriilor la concursurile care s-au organizat - am avut onoarea să fie prezent dl Nicolae Băciuț, din partea Direcției Județene de Cultură Mureș.

Organizatorii evenimentului, primăria și biblioteca, putem spune cu mare satisfacție că momentele de intensă profunzime și intimitate au ajuns să măsoare plinătatea sufletească a tuturor participanților. Iubirea, recunoștința, respectul, prețuirea, pluteau în aer.

Am iscălit cu toții o carte poștală plină de emoție și-am expediat-o din prezent spre trecut. Acolo, în trecut, ne regăsim tineri, plini de vise, efervescenți. Facem cu toții parte, stoluri imense de aripi, unii în amintirile celorlalți.

Lasă un comentariu