Programul de astăzi, 10 august, al Festivalului Internațional de Chitară, Harmonia Cordis, ediția a XVIII-a, 8-13 august, Târgu Mureș

Distribuie pe:

ZIUA A 3-A - 10.08.2023

* 10.00-13.00 Cursuri individuale de măiestrie - Universitatea de Arte

* 10.00-13.00 Concursul Internațional de Chitară Harmonia Cordis: Categoria A, B - Liceul de Arte

* 10.00-13.00 Expoziție de chitare clasice de concert - Universitatea de Arte - Invitați: EDUARDO ALFÉREZ (Spania), CONSTANTIN DUMITRIU (România)

* 16.00-18.00 Workshop de chitară fretless- Cetatea Medievală (Bastionul Tăbăcarilor) - Invitat: CENK ERDOÐAN (Turcia)

* 19.00-22.00 Concerte - Palatul Culturii

Interpreți:

* ISTVÁN FERENC BEKE (România)

* CASSIE MARTIN (Franța)

* ANDRÁS CSÁKI & JÁNOS BÁLINT (Ungaria)

* DÁVID PAVLOVITS (Ungaria)

* MARCO TAMAYO (Cuba/Austria)

Beke István Ferenc este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, totodată președintele Asociației Harmonia Cordis din Târgu Mureș. Fiindu-i acordate numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică, el a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea, a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Anglia, Chile, Ungaria, Germania, Austria și SUA. El este organizatorul Festivalurilor Internaționale de Chitară “Harmonia Cordis” din Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și a Zilelor chitaristice Internaționale “Novum Generatio” din Cluj Napoca. Beke István a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, în 2011.

Cassie Martin s-a născut în Franța și a început studiul chitarei clasice la vârsta de 5 ani. Aceasta a trecut prin instituții importante de educație muzicală în Orléans și Paris și a avut profesori renumiți, cum ar fi Josiane Rabemananjara, Gérard Abiton sau Olivier Chassain. Cassie a participat la numeroase cursuri de măiestrie susținute de profesori și interpreți de renume mondial, cum ar fi Jérémy Jouve, Gérard Verba és Judicaël Perroy tanárokkal sau Sergio Assad. De la vârsta de 9 ani, aceasta participă la concursuri naționale și internaționale de chitară, și este laureata unor concursuri importante, cum ar fi Concursul de Chitară de la Paris, unde a obținut premiul întâi, în anul 2018.

Csáki András s-a născut în Budapesta și a început să cânte la chitară de la vârsta de 11 ani. În 2007 a absolvit  Universitatea de Muzică Liszt Ferenc sub îndrumarea profesorului de chitară Eötvös József. A urmat cursuri la Academia de Muzică Southern din California, cu profesorul Scott Tennant. Csáki András a participat din 1995 până în prezent la numeroase cursuri de masterclass cu  Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis și David Russell. Până în 2011 a câștigat 24 de concursuri, printre care se numără și al 51-lea Concurs internațional de chitară din Tokio - 2008.

Pavlovits Dávid este artistul cu una dintre cele mai creative personalități din tânăra generație a chitariștilor.  La 17 ani a început să studieze chitara. După 3 ani de studii a câștigat concursul internațional de chitară din Polonia. Presa din Polonia îl consideră o persoană “genială”. A studiat chitara și compoziția la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Szeged, sub îndrumarea profesorului de chitară Roth Ede. Este licențiat al universităților de muzică Darmstadt, Mainz Gutenberg și Musikhochschule din München.

Marco Tamayo, chitaristul cubanez cu cetățenie austriacă, aclamat drept “Il Re della Chitarra” (Regele chitarei), și-a păstrat reputația internațională în toate domeniile chitarei clasice. Marco Tamayo, noul profesor de chitară clasică la Universität der Künste Berlin (UDK), este laureat al unor importante concursuri internaționale cu peste 25 de premii, printre care putem enumera Concursul Internațional de Chitară Michele Pittaluga -Cita di Alessandria / Italia, Concursul Internațional de Chitară Andrés Segovia / Spania, Viena-Rust, Concursul Internațional de Chitară Nikita Koshkin / Austria, Concursul Internațional de Chitară Leo Brouwer din Havana / Cuba. Marco Tamayo este un cunoscut solist și colaborează cu diferite ansambluri de muzică de cameră. Repertoriul său include toate stilurile diferite și este considerabil de vast.

Lasă un comentariu