„Un om poate să citească o singură carte, deoarece după ce o va citi va deveni alt om, iar acel om nou, la rândul lui, va putea citi o singură carte, care va face din el alt om, care l-a rândul lui, citind o carte, va deveni alt om..." (Nicolae Băciuț)
Aceasta a fost esența discursului ziditor de suflete rostit de scriitorul Nicolae Băciuț la întâlnirea cu elevii Colegiului Național ,,Alexandru Papiu Ilarian" care a avut loc în amfiteatrul îmbrăcat în sărbătoarea cărților. O amplă pledoarie pro-lectură, o metaforă pentru ființarea autentică în lume.
Întâlnirea a avut loc grație implicării cenacliștilor coordonați de doamna profesoară Luminița Boboc. Ei au dorit să ofere tuturor elevilor talentați ai Colegiului șansa de a-și dezvolta talentul artistic. Invitației acestora au răspuns elevi interesați din clasele doamnelor profesoare Raluca Marian și Florina Moldovan, elevi de gimnaziu și elevi de liceu, cu toții interesați de arta cuvântului.
Într-un decor desprins din lumea foii locuite de cuvânt, elevii fondatori au prezentat oferta cenaclului: oportunitatea de a-și îmbunătăți scrierile, de a se dezvolta personal și de a-și forma un profil cultural.
Discursul domnului Nicolae Băciuț a subliniat oportunitatea participării la reuniunile cenaclului, reuniuni care vor avea drept scop : realizarea unor excursii la casele memoriale ale scriitorilor ardeleni, schimburi de experiență cu Cenaclul „Valentin Marica" din Sărmașu și cu Cenaclul „Nicolae Băciuț" din Brăila, posibilitatea de afirmare a tinerilor talentați prin publicarea unor texte literare.
Impresionați de cele peste 50 de cărți ale autorului care au stat la dispoziția lor pentru a fi răsfoite și citite, elevii s-au arătat interesați de următoarea întâlnire și de ritualul cenaclului. În același cadru festiv, au fost evidențiați cenacliștii, care au obținut premii valoroase la Festivalul Național de Poezie de la Blaj „Ocrotiți de Eminescu": Dragoș Burghelia și Bogdan Baciu - Premiul I pentru interpretare dramatică, Andrei Dălălău - Mențiune pentru creație lirică. Celui din urmă i s-a sugerat de către mentorul cenaclului, Nicolae Băciuț, să se gândească la realizarea primului volum de poezii, în scopul publicării lui.
Ecourile întâlnirii s-au resimțit și în zilele următoare, când elevii participanți au solicitat detalii despre cenaclu. Cuceriți de personalitatea plăcută a scriitorului, de naturalețea acestuia, au devenit dornici să se aventureze în călătoria propusă.
Am citit de curând că: „În viață sunt importante două lucruri: cărțile pe care le citești și oamenii pe care îi întâlnești!". Această întâlnire a fost una spre devenire, cenaclul învățându-i pe elevi nu doar să scrie, ci, în primul rând, să fie.( Nicolae Băciuț) Le dorim tuturor elevilor aspirații înalte, inspirație și meșteșug, căci toate se află adesea în noi: „Oamenii sunt păsări nemaiîntâlnite,/ cu aripile crescute înlăuntru,/ care bat plutind, planând,/ într-un aer mai curat care e gândul!" (Nichita Stănescu)