LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI - Filiala Mureș

Distribuie pe:

La data de 8 mai 2015, o mână de poeți și scriitori entuziaști de pe cuprinsul județului Mureș au luat inițiativa înființării, la nivel local, a Ligii Scriitorilor Români. Se spune că românul s-a născut poet, lucru în mare parte adevărat dacă stăm să numărăm numai poeții trăitori în județul nostru. Ei sunt cei care pun din simțirea lor în simțirea dumneavoastră rodul harului și al darului cu care Domnul i-a învrednicit să vă încânte, să vă mângâie, și să vă îndulcească scurtimea clipelor pe care le trăiți în această prea puțin fericită și mincinoasă viață. Ei sunt cei care trăiesc și trudesc alături de domniile voastre, știindu-vă necazul, amarul, zilnicita zbatere, îndulcita și prea puțina bucurie, care umplu fântâna sufletului cu lacrimile dorului, ale durerii și ale speranței celei fără de sfârșit. Tocmai de aceea scrierea lor este adevărată, reală și simțită, așa cum e simțită de voi toți care mai faceți încă umbră pământului.

Îi numesc aici pe poeții și scriitorii pe care îi întâlnim cel mai adesea în paginile, generos cu noi, cotidianului ,,Cuvântul Liber'', în alte ziare și reviste locale și centrale, la lansările de carte, care parcă sunt tot mai rare, și anume: Ioan Baciu, Maria Bogdan, Gheorghe Bănescu, Ioan Bândilă, Ilie Bucur, Mihaela Cernea, Traian Dușa, Viorica Feierdan, Ilie Frandăș, Mircea Istrate, Petru Lechințan, Mugurel Pușcaș, Ioan Muntean, Costel Neacșu, Marius Nanu, Mihaela Rașcu, Ilie Șandru, Gheorghe Șincan, Dumitru Silitră, Viorica Șutu, Ioan Torpan, Any Vanda, membrii fondatori ai filialei, sprijiniți fiind și susținuți mereu în realizarea acestei idei de domnii: Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Dimitrie Poptămaș, distinse personalități cărora le aducem și pe această cale mulțumirile noastre.

Ce își dorește Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș? În primul rând promovarea creației literare a membrilor săi, editarea unei reviste proprii, înființarea unui cenaclu literar și desfășurarea a cât mai multor activități în teritoriu, pentru a trezi gustul și dorința oamenilor de a citi cât mai multă proză și poezie. Și nu în ultimul rând descoperirea, educarea, promovarea și atragerea unor tinere talente care să înlocuiască, în timp, generația noastră atât de dezorientată și aflată mereu sub vremi. Asta întrucât, în acest timp neprietenos, habotnic, sărăcit de tot și toate, fără ideal și orizont, dacă pierdem și cultura am pierdut tot ce ne-a mai rămas pentru a fi umani și a mai putea supraviețui. Dar dacă ne mai înfiorăm încă la auzul unui vers, dacă mai lăcrimeză încă tainic sufletul nostru când citim și simțim dulceața și parfumul cuvintelor unui text măiestru, înseamnă că nu suntem încă pierduți.

Menționăm că, la ședința de constituire a Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș, ne-au făcut plăcuta surpriză să fie alături de noi domnii Lazăr Lădariu și Dimitrie Poptămaș, veniți degrabă tocmai din celălalt capăt al județului, de la o altă activitate culturală și care, alături de doamna Mariana Cristescu, au ținut să ne dea câteva sfaturi prețioase și utile cum și ce anume ,,să nu facem'' dacă dorim să menținem coeziunea, prietenia și buna înțelegere între noi, iar activitatea ce o vom desfășura să fie, într-adevăr, benefică pentru cultura mureșeană.

Facem apel la toți creatorii de poezie și proză din județ, pe care nu i-am putut contacta până acum, din variate motive, să ni se alăture, pentru a revigora și prin nou înființata Ligă a Scriitorilor Români, filiala Mureș, actul de creație în județul nostru. Persoana de contact: Mircea Dorin Istrate, președintele filialei ligii.

Doar împreună, prin noi înșine, cu talent, modestie, dorință și speranță nestrămutată vom reuși să nu ne facem uitat numele cât mai mult cu putință. Noi suntem glasul cetății și al lumii, simțirea ei, să ne facem, așadar, auziți, lăsând generației viitoare un semn al trecerii noastre prin colbul veșnicitului timp, care se așterne de la începuturi, netulburat ca niște picuri de lacrimă peste această parte de lume, până la sfârșitul ei. Suntem fire de nisip, dar nu uitați că, din când în când, de aici, din nisipul acesta se va plămădi câte un diamant strălucitor care va măreți cu lucirea lui numele neamului românesc. Voi, cei cu har și dar de la Dumnezeu în ale scrisului frumos rostuit, căutați în străfundul ființei voastre și veți găsi acolo boaba aceea de diamant care se cere șlefuită mereu și arătată, mai apoi, semenilor, ca să putem face această lume mereu mai bună, mai simțitoare și mai frumoasă.

 

Lasă un comentariu