Din 9 mai 2015, PLĂȚILE ȘI ÎNCASĂRILE ÎN NUMERAR, LIMITATE!

Distribuie pe:

Din 9 mai 2015, a intrat în vigoare Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, publicată în Monitorul Oficial nr. 242, din 4 aprilie a.c., care limitează plățile în numerar.

Persoane juridice

Conform actului normativ, firmele, PFA, liber profesioniștii, persoanele cu activități independente, asocierile și alte entități fără personalitate juridică pot face încasări și plăți în limita a 5.000 lei pe zi de la o persoană, dar fără a depăși un plafon total zilnic de 10.000 lei. Încasările și plățile magazinelor cash&carry vor fi în limita a 10.000 lei pe zi de la o persoană. Plățile din avansuri spre decontare vor fi de cel mult 5.000 lei de persoană.

Vor fi interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei în cazul magazinelor de tip cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei.

Nu vor fi permise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei, către magazinele cash and carry. Firmele vor putea plăti facturi de peste 5.000 lei către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 de lei către magazinele cash and carry, astfel: 5.000/10.000 de lei în numerar, iar suma care depășește acest plafon va fi achitată prin instrumente de plată fără numerar.

Încasările în numerar efectuate de firme, PFA, persoane cu activități independente, liber profesioniști de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Plățile în numerar de către firme, PFA, persoane cu activități independente, liber profesioniști către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei.

Persoane fizice

Încasările și plățile în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României (de tip Western Union), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea (restituirea) de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei pe tranzacție. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei.

Sancțiuni

Nerespectarea prevederilor legii de către persoanele obligate la aplicarea acesteia privind plafoanele de încasări și plăți, încasările și plățile fragmentate în numerar, precum și restituirea sumelor aferente facturilor stornate constituie contravenții și se sancționează cu amendă de 10% din suma încasată (plătită) care depășește plafonul stabilit de lege pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 lei.

Nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea oricăror avantaje clienților pentru efectuarea de plăți în numerar și eliberării de numerar peste plafoanele stabilite de lege de către instituțiile care nu intră sub incidența legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 4.500 lei.

Comisioane bancare

Legea limitează și comisioanele interbancare, însă această prevedere va intra în vigoare peste un an de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 4 aprilie 2015. Astfel, comisioanele interbancare nu pot fi mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit. 

Lasă un comentariu