Niciun … „locșor, acolo, pentru fumat…"

Distribuie pe:

Proiectul de lege privind interzicerea totală a fumatului în spațiile publice a trecut de Senat, urmând a fi dezbătut în Camera Deputaților, până la sfârșitul acestei luni.

Noua lege a fumatului a iscat numeroase discuții și controverse în rândul senatorilor, unii dintre aceștia (fumători, evident) pronunțându-se pentru „lăsarea unui locșor, acolo, pentru fumat". Propunerea a fost însă respinsă de comisia de sănătate, astfel că senatorii au decis să păstreze proiectul fără amendamente, în sensul interzicerii complete a fumatului în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor de învățământ, precum și în unitățile sanitare de stat și private.

O discuție pe tema noilor prevederi legislative a fost organizată la Târgu-Mureș, la începutul acestei săptămâni, de către Colegiul Medicilor, cu participarea unor specialiști români și străini implicați în lupta împotriva fumatului, în cadrul unui amplu proiect derulat pe această temă. Mesajul experților este unul de descurajare a fenomenului, mai ales în rândul elevilor, în situația în care, în România, una din trei persoane fumează, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, 10% din ele fiind descoperite la persoane cu vârsta sub 45 de ani.

Potrivit experților implicați în proiect, temerea patronilor de baruri, restaurante și alte unități de alimentație publică privind scăderea cifrelor de afaceri ca urmare a adoptării noii legi este o idee preconcepută și nerealistă, fapt dovedit la nivel mondial.

Reamintim că, începând din 1988, la 31 mai este marcată Ziua mondială anti-fumat, prilej de reflecție asupra unui rău pe care oamenii și-l fac singuri, statisticile prezentate fiind, an de an, tot mai îngrijorătoare: cercetătorii atrag atenția că, la nivel global, consumul de tutun provoacă anual moartea a șase milioane de oameni, dintre care 600.000 nefumători, expuși fumatului pasiv, iar în România, incidența cancerului pulmonar la bărbați este mult peste media mondială, această boală având tendința de a se transforma în epidemie, din cauza fumatului.

Lasă un comentariu