„Plăcerea" de a arunca gunoaie pe fereastră sau din mașină, taxată cu amenzi de până la 2.500 de lei!

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni, Senatul a aprobat modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, în sensul aplicării de amenzi celor lipsiți de simț civic, care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din mașini.

Conform propunerii legislative, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi sancționate pentru aruncarea resturilor menajere, a oricăror obiecte și a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum și pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor și a mucurilor de țigară din mașini. În ambele cazuri, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

„Viața la bloc, la comun cu mulți alți oameni cu apucături și tabieturi diferite, i-a obișnuit pe unii să-și imagineze că spațiul din fața și din spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poți să arunci ce îți prisosește în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuința fiecărui cetățean începe și se finalizează la ușă, înseamnă că terenul și pomul din fața ferestrei sunt ale nimănui, așa că nu are cine să se supere dacă sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor și din autovehicule a gunoaielor poate deveni „costisitor" dacă se legiferează amenzile. În alte țări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare și, cel mai important, se aplică, așa încât oamenii respectă legea mai mult de frică amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre și din autovehicule nici nu se mai pune problema", se arată în expunerea de motive.

Reamintim că O.G. nr. 21/2002 prevede următoarele obligații pentru cetățeni: să întrețină și să curețe locuințele pe care le au, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora; să curețe fațadele locuințelor și ale altor construcții amplasate la stradă, să le tencuiască și zugrăvească periodic; să termine construcțiile începute; să repare și să întrețină instalațiile aferente imobilelor; să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc; să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri; să păstreze curățenia pe arterele de circulație și în locurile publice; să respecte măsurile stabilite de consiliile locale și județene pentru asigurarea igienei publice și a curățeniei în localități; să depoziteze reziduurile menajere și gunoaiele numai în locurile special amenajate; să curețe mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice; să curețe și să întrețină șanțurile, rigolele și podețele aferente proprietății.

Până acum, stabilirea și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea acestor obligații revenea consiliilor locale și județene, însă în cazul în care amenzile sunt prevăzute într-un act normativ la nivel național ele sunt mult mai ușor de aplicat.

Pentru a deveni aplicabil, proiectul trebuie votat și de Camera Deputaților (for decizional), promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu