Cărți noi - Katalin Cadar, „Povestea unui condei"

Distribuie pe:

Prima mea antologie, ,,Povestea unui condei'', e oglinda în care îmi privesc acum sufletul în lumina trecutului și printre jocurile umbrelor ale prezentului, îmbrăcat stingher în primul fior al dragostei din adolescență sau în dezamăgiri, apoi urcând încet treptele maturității.

Atunci când suferința și nădejdea îl rănesc, sau fiind înconjurat de întrebările fără răspuns pe drumul ce poartă masca tăcerii sau a zâmbetului, iar noaptea se refugiază în poeme albe și nu numai, unde eliberarea trăirilor și sentimentelor adunate în el și le asimila cu ajutorul unui condei vechi și tocit.

Așa a apărut, cu sprijinul Primăriei Sărmașu și al Editurii „Nico" din Târgu-Mureș, în 2009, primul meu volum de poezii „Refugiu în poeme". Cu același sprijin s-au lansat și volumele „Evadare în cuvinte", în 2010, iar în 2012 „Terapie prin vers".

În 2014, prin eforturi proprii și prin colaborarea mea cu Editura „Nico", care a devenit o tradiție, în cadrul „Reuniunii Culturale Eminesciana", organizată de Primăria orașului Sărmașu, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", coordonată de doamna Dinuca Burian, s-a lansat volumul meu de poezii „Zbor de slove".

Și cel mai nou volum de poezii pe care l-am publicat tot în 2014 (în memoria surorii mele Kovacs Eva-Gizella și al tatălui meu Kovacs Anton), intitulat „Ecoul tăcerii", tot în colaborare cu Editura „Nico" și prin eforturi proprii.

Când domnul Nicolae Băciuț m-a sfătuit că e timpul să fac și o antologie, la început mi s-a părut că e prea devreme pentru mine să fac așa ceva și, apoi, îmi era greu să aleg câte o ,,bucată din mine'' și să o cataloghez ,,cea mai bună". Însă am încercat să aleg dintre poeziile mele pe cele care mi s-au părut cele mai reușite și las timpul și pe cititorii mei să decidă dacă am ales bine.

Katalin Cadar

Katalin Cadar s-a născut în anul 1977, în localitatea Balda, județul Mureș, cu o hepatită pronunțată și, în urma unui eșec experimental medical, a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică. Din anul 1996 până 2002, a desenat și pictat, iar în 2004 a descoperit că prin versuri poate să exprime mai bine ceea ce simte și, de atunci, s-a refugiat în poezie.

A publicat cinci volume de versuri.

Lasă un comentariu