„IBĂNEŞTI, UN SAT BINECUVÂNTAT DE DUMNEZEU" DE DUMITRU HUSAR

Distribuie pe:

Cartea „Ibăneşti, un sat binecuvântat de Dumnezeu" reprezintă corolarul unei activităţi didactice prestigioase de 43 de ani a profesorului de istorie Dumitru Husar. Autorul a fost un adevărat apostol al educaţiei tineretului, făcând naveta zilnic, timp de 43 de ani, între localităţile Gurghiu şi Ibăneşti. Însuşi autorul spune în această carte că pentru locuitorii satului „dascălul e o icoană nepătată aşezată într-un pristol de piatră şi floare".

Fiu al frumoaselor meleaguri ale Văii Gurghiului, e de la sine înţeles că autorul a fost preocupat permanent de cunoaşterea trecutului, dar şi a prezentului acestor durabile aşezări de pe acest „colţ de rai", unde prezenţa lui Dumnezeu se face simţită prin existenţa a numeroase troiţe ridicate de-a lungul drumului şi pe coline. Troiţe de lemn cu chipul Mântuitorului se găsesc şi lângă mormintele ce se află aproape lângă fiecare casă. Omul care a trăit aici nu-şi părăseşte niciodată meleagurile natale. O schimbare s-a produs totuşi după „evenimentele" din Decembrie 1989.

Cartea „Ibăneşti, un sat binecuvântat de Dumnezeu" dezvoltă problematica temelor abordate de autor în Lucrarea sa de Licenţă, le actualizează şi le completează cu capitole noi.

Cartea are 8 capitole principale şi, aşa cum ne aşteptam, capitolul cel mai amplu se referă la perioada contemporană. Aducerea la zi a datelor şi întregirea acestor date cu o serie de fotografii scot în evidenţă dezvoltarea actuală a comunei Ibăneşti, localitate binecuvântată de Dumnezeu şi prin existenţa aici a numeroase biserici şi mănăstiri despre a căror activitate se relatează în capitolul V: „Contribuţii la istoricul parohiilor şi bisericilor din Ibăneşti".

O întindere mare o are capitolul II: „Trecutul istoric al Ibăneştiului", care cuprinde datele istorice despre convieţuirea neîntreruptă a locuitorilor de pe aceste meleaguri. Urmele cele mai vechi de vieţuire a omului datează din epoca neolitică. Prima atestare documentară a localităţii Ibăneşti datează din anul 1453, ca „possesio seu villa Lybanfalwa". Localitatea mai este amintită în 1644 ca Libanfalva, în 1645 ca Libanfalua, în 1733 ca Libánfalva, în 1750 ca Ibánfalva, în 1824 ca Ibenyésty, Ibăneşti, în 1850 ca Ibáneşti, şi în 1854 ca Libánfalva, Ibaneşti. (Coriolan Suciu, Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania, vol. I (A-N), Editura Academiei R.S.R., Bucureşti, 1967, p.302.)

Capitolul al III-lea, intitulat „Ibăneştiul în anii comunismului", trece în revistă realizările dintre anii 1945-1989, dar tabelele cu planurile economice trebuie privite cu circumspecţie.

Capitolul al IV-lea, intitulat „Contribuţii la istoricul învăţământului" , este un capitol nou al cărţii, faţă de Lucrarea de Licenţă.

Autorul, care este cadru didactic, a dedicat un întreg capitol învăţământului. El însuşi, aşa cum se descrie în carte, este ca „o lacrimă în rostogol pentru drama dascălilor români, pentru învăţământul românesc". Datele sunt aduse la zi, inclusiv pentru anul şcolar 2014-2015. Sunt trecute în revistă realizările Şcolilor generale din comuna Ibăneşti, componenţa cadrelor didactice şi a colectivelor de elevi, activităţile şcolare internaţionale organizate în Ibăneşti şi aportul cadrelor didactice în îndeplinirea acestor deziderate.

Un capitol nou este şi capitolul al VI-lea: „Despărţământul ASTRA «„Eugen Nicoară - Valea Gurghiului»". Acest Despărţământ funcţionează sub preşedinţia profesorului Dumitru Husar. Dintre activităţi amintim doar faptul că, la 19 februarie 2006, la ediţia a V-a a Festivalului de poezie „Mihai Eminescu", desfăşurată la Sângeorgiu de Pădure sub conducerea prof. Emilia Feier, preşedinta Despărţământului ASTREI „Teodor Muică", profesorul Dumitru Husar a obţinut, la secţiunea Creaţie, locul I la Poezie. Poezia apare în cuprinsul cărţii la subcapitolul „Ibăneştiul la Marea Unire din 1918". Ne impresionează această mare sensibilitate poetică şi atitudinea patriotică a autorului.

Capitolul cuprinde şi un număr mare de titluri de cărţi despre Ibăneşti, publicate între anii 1995-2014.

Ultimele două capitole: „Personalităţi din Ibăneşti" şi „Ibăneşti - realităţi şi perspective" sunt alte noi capitole din carte. Sunt trecute în revistă personalităţile cele mai importante din Ibăneşti: Nicolae Petra Petrescu, Dr. Eugen Nicoară, Prof. Dr. Docent Dimitrie D. Todoran şi Pr. Prof. Dr. Izidor Todoran.

După trecerea în revistă a realităţilor economice sunt amintite şi schimbările care s-au produs după anul 1989. Amintim doar creşterea la 34 a numărului de firme particulare din Ibăneşti. Cea mai importantă firmă este MIirdatod Prod SRL, înfiinţată în anul 1994 şi intrată în producţie în aprilie 1995. Firma are ca administratori pe Mircea Todoran şi David Todoran şi are un număr de 94 de salariaţi. La această firmă, care constituie un stimulent puternic pentru crescătorii de vite, se procesează zilnic 40.000 litri de lapte.

Cartea se încheie cu cele 10 proiecte privind strategia de dezvoltare a comunei Ibăneşti pentru perioada 2014-2020.

Apreciem osteneala depusă de autor pentru a dărui locuitorilor comunei Ibăneşti o nouă carte cu istoricul acestei mirifice localităţi de pe Valea Gurghiului.

 

Lasă un comentariu