Români extraordinari pe care nu trebuie să îi uităm

Distribuie pe:

Se împlinesc 153 de ani de la plecarea către Dumnezeu a lui Eftimie Murgu, una din marile personalități pașoptiste “care n-a pregetat a se jertfi pentru obșteasca fericire a poporului și a țării”. A fost jurist, profesor de filosofie, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta.

În toamna anului 1844 și iarna anului 1845 a avut loc în Banat o puternică mișcare politică și națională, sub conducerea lui Eftimie Murgu, care milita pentru despărțirea Banatului de Ungaria și unirea sa cu Transilvania, Țara Românească și Moldova. A militat, printre altele, pentru recunoașterea limbii române ca limbă oficială în tot Banatul și independența Bisericii Române din Banat. În urma acestei acțiuni, a fost închis la Pesta. A fost eliberat din închisoare la 8 aprilie 1848.

În calitate de deputat român al circumscripției Lugoj, în noul parlament de la Pesta, Eftimie Murgu a susținut recunoașterea dezideratelor adunării populare de la Lugoj, unirea românilor din cele trei principate și unirea forțelor revoluționare împotriva armatelor habsburgice, țariste și otomane. Dorind înființarea armatei populare române, revoluționarul bănățean a promis ajutor atât moldovenilor, cât și muntenilor în cazul unei intervenții străine. Însă, Kossuth Lajos, conducătorul revoluționarilor maghiari, a desființat armata populară română, zădărnicind planurile lui Murgu.

Eftimie Murgu a fost arestat la 1 septembrie 1849 și condamnat la moarte, dar pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pentru patru ani și confiscarea bunurilor. A fost încarcerat la închisoarea din Arad, apoi la cea din Budapesta, unde a fost judecat. A fost transferat, apoi, la închisoarea Iosefstadt din Boemia. Anii grei de detenție i-au afectat sănătatea. În toamna lui 1853, Eftimie Murgu a fost eliberat, după care s-a retras din viața politică.

La 12 mai 1870, Eftimie Murgu, cu sănătatea distrusă de închisori și detenție, s-a stins din viață la Budapesta. Un mare român, un mare OM care a luptat și s-a jertfit pentru idealul unirii tuturor românilor. Dumnezeu să-l binecuvânteze și odihnească în raiul veșniciei sale...

Marius Pașcan

Lasă un comentariu