Drujbaşii României, preţul lăcomiei! Pe versanţii despăduriţi, potopul a lovit!

Distribuie pe:

Conform unui raport al Curţii de Conturi, în perioada 2005-2011 s-au efectuat tăieri masive de arbori în judeţele Suceava, Maramureş, Bacău, Gorj, Argeş şi Olt. Dar parcă numai acolo? Câtă vreme, ploile torenţiale din ultimele zile au afectat 18 localităţi şi din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Cluj ş.a., zone administrative aflate, deloc întâmplător, în topul defrişărilor ilegale. Dar tăieturile necontrolate de păduri au „favorizat", de-a lungul anilor, inundaţii în întreaga ţară.

De altfel, un raport Greenpeace arată că suprafaţa împădurită a României este de 27,4%, aproape jumătate faţă de statele membre ale Uniunii Europene. Din această suprafaţă, jumătate aparţine statului.

Din păcate, deşi efectele defrişărilor necontrolate ale pădurilor sunt arhicunoscute, suprafaţa împădurită a ţării noastre se reduce continuu. De ce? Întrucât „drujbaşii României" nu se lasă! Agenţiile de presă, dar şi unele ziare centrale relatau, nu demult, că deputatul PSD de Argeş, Cătălin Marian Rădulescu, medic de profesie, şi-a convins zeci de colegi parlamentari că pădurea nu este un lucru bun, că trebuie tăiată pentru a asigura, chipurile, dezvoltarea turismului montan! Păi, ce „turism montan" o fi acela cu… munţi golaşi?

În expunerea de motive a respectivei iniţiative legislative se arăta că strategia naţională de turism trebuie să se bazeze pe turismul montan, pentru că (atenţie!) în România există doar două luni de vară pe ani!!! Şi pentru ca turismul montan să prospere, arborii care stau în calea construirii de complexuri sau resorturi turistice etc., trebuie tăiaţi. Halal deputaţi!

Cu alte cuvinte, turismul montan ar fi o nouă momeală pentru defrişări. Culmea e că aproape o duzină dintre semnatarii acelui proiect de lege (care, sperăm, va ajunge la lada cu gunoi, dacă nu o fi ajuns, deja!) sunt proprietari de păduri!

Un lucru este cert. La câte ilegalităţi s-au făcut (se fac, încă!) în afacerile cu lemn (de pe urma cărora unii au făcut… milioane!), iată că parlamentari români au venit cu minciuna numită „turismul montan"! „Orice investiţie în turismul montan - precizau respectivii parlamentari - nu va determina tăierea abuzivă a pădurilor, aşa cum s-a întâmplat în domeniul industrial al lemnului, ci numai cât va fi nevoie pentru construcţia complexurilor turistice montane". Interesantă exprimare, foarte la obiect: „cât va fi nevoie!"

Să sperăm însă că noul Cod Silvic - adoptat în forma dorită de Guvern şi de PSD, cu o majoritate covârşitoare: 217 voturi „pentru" şi 96 „împotrivă" - va face ordine în acest domeniu! Potrivit unor surse media, şeful statului, Klaus Iohannis a cerut doar să fie eliminat articolul privind pragul maxim de 30% la achiziţia şi procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi preemţiunea pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Iohannis a criticat, de asemenea, prevederea privind obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 hectare.

Că restricţiile impuse de noul Cod Silvic, privind protejarea pădurilor, erau necesare, o denotă şi faptul că, potrivit relatărilor presei, un oarecare Traian Larionesi, unul dintre milionarii puţin cunoscuţi ai României, obişnuia să dea mită pentru a tăia pădurile Romsilva, activitate care îi asigura finanţarea unor partide de vânătoare extravagante în Africa şi Alaska. Dacă austriecii de la Holzindustrie Schweighofer ocupă primul loc în prelucrarea lemnului, SRL-ul lui Larionesi - Frasinul este, conform cifrei de afaceri raportate la Ministerul de Finanţe - citată de EvZ, cel mai mare exportator forestier. În faţa sa este doar Romsilva, regia de stat. Fără comentarii…

Lasă un comentariu