Piaţa agroalimentară, în colimatorul consilierilor sighişoreni!

Distribuie pe:

La şedinţa ordinară din luna mai 2015 a Consiliului Local Sighişoara, s-a pus, mai acut ca oricând, problema pieţei agroalimentare, date fiind nemulţumirile tot mai dese venite pe diferite căi.

Una dintre aceste nemulţumiri e aceea că SC Ecoserv Sig SRL, care printre alte „inactivităţi" administrează şi unica piaţă agroalimentară sighişoreană, încasând, practic fără să facă nimic, tarife piperate: pentru mese - 6,2 lei/mp/zi, la care se adaugă şi o taxă lunară de rezervare masă de 350 lei/masă.

Ca om, care a urmărit această interminabilă poveste în decursul anilor, am putut remarca faptul că, în ciuda întoarcerii pe toate feţele a problemei şi a multor controale de faţadă întreprinse, lucrurile nu s-au îmbunătăţit. De ani buni, activitatea din piaţă se desfăşoară după regulile nescrise ale „legii tăcerii" a celor ce ştiu unde să apeleze, cu cine să se înfrăţească, cât să decarteze să le meargă afacerile din plin. Faptul că piaţa, cu toată încrengătura sa cu iz mafiot, a fost predată unui SRL, care se simte în largul lui în lipsa unui regulament clar şi lipsit de echivoc, arată că „o mână spală pe alta şi amândouă obrazul". În asemenea context, interesul public este plasat pe un loc secundar.

Consilierul municipal Marieta Fintoc, avocat cu experienţă, a abordat problema din perspectiva legalităţii, propunând modificarea hotărârii privind taxele, în sensul eliminării chiriei pe metru pătrat, în cazul în care se plăteşte taxa de rezervare. În urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că se impune modificarea hotărârii privind tarifele şi regulamentul pieţei, atât în ceea ce priveşte cuantumul mai ridicat al amenzilor, cât şi creşterea graduală a sancţiunile aplicate, odată cu recidiva.

În regulament, vor fi introduse prevederi care să împiedice rezervarea mai multor mese de către un producător (comerciant) în scop ilicit, dar şi care să permită accesul neîngrădit al producătorilor, astfel încât preţurile să se regleze liber, conform cererii şi ofertei, şi nu sub controlul „samsarilor".

Consilierul dr. Petru Oprean a evocat scene penibile la care a asistat, când cineva care a îndrăznit să vândă roşii cu un leu mai ieftin, iar acesta a fost intimidat, ceilalţi comercianţi silindu-l să practice preţul impus de ei. „Întotdeauna, la vederea poliţiştilor, se produce rumoare, crispare. Cine scapă de ANAF, nu scapă de Poliţia locală Sighişoara", vorba consilierului Iulian Sârbu.

O altă nedumerire a fost iscată de faptul că, din încasările SC Ecoserv Sig SRL, firma nu a făcut nicio investiţie pentru a crea condiţii care să justifice într-un fel nivelul ridicat al taxelor percepute. Liberalul Adrian Burlacu susţine că motivul pentru stabilirea taxelor mari a fost necesitatea efectuării investiţiilor. Dar, unde se regăsesc acele investiţii?! El a propus o perioadă de graţie de cinci, şase luni, în care să nu se perceapă nicio taxă niciunui producător, „ca să terminăm odată cu preţurile". Dacă am sta strâmb şi am judeca drept, s-ar putea vedea de la o poştă că principala problemă a pieţei este dezorganizarea, atât în ceea ce priveşte spaţiul, cât şi administrarea.

Concluzia dezbaterii a fost că, înainte de adoptarea unei noi hotărâri privind piaţa, se impun două lucruri: o vizită la faţa locului a consilierilor, urmată de o întâlnire, a consilierilor locali, administraţia pieţei, producătorilor şi comercianţilor. Vorba şefului Poliţiei Sighişoara: „Este nefiresc să găseşti producători de legume care vând roşii produse la Sighişoara, când eşti conştient că asemenea lucruri nu există, ci că este o făcătură. Cel care vinde ar trebui să fie şi cel care şi produce".

Poate, cineva se va gândi ca în acel viitor şi iluzoriu regulament să se stipuleze ca administratorul pieţei (indiferent că îl cheamă

SC Ecoserv Sig) să se achite şi de obligaţiile care îi revin, nu doar să beneficieze de veniturile care rezultă din această activitate.

Pe final, a intervenit şi Ionel Gavrilă, noul primar interimar: „Dacă nu reglementăm în cel mai scurt timp aceste probleme din piaţă, nu am rezolvat nimic pentru Sighişoara"!

 

Lasă un comentariu