Încă o fază judeţeană a Concursului „Sanitarii Pricepuţi"

Distribuie pe:

Cu toţii am auzit de concursul „Sanitarii Priceputi", deoarece este singurul concurs „pentru sănătate şi prim-ajutor" care se desfăşoară în şcolile din România de 50 de ani fără întrerupere.

Şi în acest an, în Galeria Auchan City, Societatea Română de Cruce Roşie din România, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor au organizat Etapa Judeţeană Mureş a concursului „Sanitarii Pricepuţi" sub directa coordonare a doamnei Maria-Magdalena Bercea, director la Crucea Roşie Mureş.

A fost un concurs interesant, complex şi plin de emoţii. Participanţii s-au străduit să facă faţă acestui concurs cu demnitate, şi să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Au fost nemaipomeniţi aceşti copii, pregătiţi cu răbdare şi profesionalism de cadrele didactice şi de cadrele medicale ale instituţiilor de învăţământ participante.

Juriul, format din: Ancuţa Nistor-Crucea Roşie Mureş, Silviu Sita-Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mureş, Ionică Luca-Crucea Roşie Mureş, Daniela Coşa-Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Marius Andone-Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, a deliberat şi a ales având în vedere regulamentul. Concursul a avut ca obiective: păstrarea şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi morale, dezvoltarea sentimentului solidarităţii umane faţă de cei aflaţi în suferinţă şi a respectului faţă de persoanele în vârstă, însuşire a cunoştinţelor de bază şi a deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor şi a celor de prevenire a accidentelor, promovarea ocrotirii mediului înconjurător, însuşirea cunoştinţelor de bază despre Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, despre istoria Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România şi despre Principiile Fundamentale ale Crucii Roşii.

Cei mai buni, dintre cei buni, vor reprezenta Judeţul Mureş la Faza Naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi", adică echipajul de gimnaziu al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş. În acest an, Faza Naţională se va desfăşura la Complexul de Agrement Poiana Pinului, în perioada 24-29 iulie 2015. Structura concursului, concepută pe două secţiuni: liceu şi şcoală generală, a avut criterii clare de clasificare a echipelor participante. Doamna director Maria-Magdalena Bercea a înmânat foarte încântată premiile, echipelor participante, având în vedere că scopul acestui concurs a fost îndeplinit: acela de a promova instruirea în acordarea primului ajutor şi a educaţiei pentru sănătate.

Secţia liceu:

Locul I - Liceul Tehnologic „Petru Maior" din Reghin, reprezentat de elevii Anamaria Beica din clasa a XI-a A, Flavius Bumbu din clasa a XI-a C, Paul Cotoi din clasa a XI-a A, Ghizele Oprea, din clasa a XI-a A, Ariana Toncean din clasa a XI-a C, Andrada Căprar din clasa a XI-a A şi au fost pregătiţi de către doamna profesor Alina-Claudia Dan.

Locul II-Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş, reprezentat de echipa formată din elevii: Giorgiana Mătieş din clasa a IX-a A, Gabriel Budai din clasa a IX-a A, Voicu Tomuţ din clasa a IX-a B, Cristina Hidoş din clasa a IX-a C, Silvia Bleahu din clasa a IX-a C şi Alexandra Iclănzan din clasa a IX-a C. Au fost pregătiţi de doamna profesor Daniela Pogăcean, domnul profesor Grigore Doagă şi doamna asistent medical Gabriela Doagă.

Locul III-Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu" din Târgu-Mureş, reprezentat de echipa formată din elevii clasei a IX-a B: Diana Moldovan, Codruţa Turc, Diana Milăşan, Denisa Ferenţ, Ana Pascu, Larisa Crăifălean, pregătite de doamnele Ancuţa Oroian şi Teodora Peica.

Locul IV-Colegiul Economic „Transilvania" din Târgu-Mureş, cu echipa formată din elevii: Sabina Murşa din clasa a X-a C, Oana Maier din clasa a X-a C, Claudia-Oana Pop din clasa a X-a C, Patricia Bucur din clasa a X-a A, Oltean Ioan din clasa a X-a B, Ioana-Mădălina Moldovan din clasa a X-a C, coordonaţi de doamna profesor Daniela Pogăcean, doamna doctor Maria Kovacs şi doamna asistent medical Ramona Onigoaie.

Secţia Gimnaziu:

Locul I - Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş, cu echipa formată din elevii din clasa a V-a B: Antonio Azoiţei, Dana Chiriloiu, Paul Crăifălean, Rada Hidoş şi Mara Pantea, coordonaţi de doamna profesor Daniela Pogăcean, de doamna asistent medical Gabriela Doagă şi de domnul profesor Grigore Doagă.

Locul II-Gimnaziul „Europa" din Târgu- Mureş, reprezentat de chipa formată din elevii din clasa a VII-a A: Nicolaida Alistar, Dalia Curta, Tudor Cotruş, David Oroian, Maria Suciu şi Rareş Ungurean, coordonaţi de doamna profesor Sorina Capotă şi de doamna asistent medical Ramona Dudaş.

Au colaborat multe instituţii pentru ca acest concurs să se desfăşoare cu succes, în ziua de sâmbătă, 6 iunie 2015. A fost o nemaipomenită plăcere să privim aceşti copii cum tratează cu cea mai mare seriozitate probleme care depăşesc cu mult vâsta lor; cum se concentrează pentru a resuscita un bolnav, bineînţeles că, în cazul de faţă, au avut un manechin, cum se străduiesc să oprească o hemoragie sau cum dezinfectează şi pansează o rană. Ne bucurăm pentru preocupările pe care le au aceşti copii şi pentru faptul că au sentimentul solidarităţii umane foarte frumos dezvoltat.

Lasă un comentariu