Trés Court - International

Distribuie pe:

Film festival, în 13-14 iunie, la Târgu-Mureş Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurtmetraje vin din toate colţurile lumii.

Un festival care are loc simultan, în întreaga lume!

La Târgu-Mureş festivalul are loc în 13-14 iunie 2015, la Cinema Arta, iar la nivel internaţional în 5-14 iunie, în aproximativ 100 de oraşe, dintre care peste 20 sunt din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. În total, 28 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul. Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj-Napoca, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah şi Tel Aviv. România participă cu 16 oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Rep. Moldova, Ungaria şi Slovacia, coordonate de la Cluj-Napoca. Pentru mai multe informaţii despre locaţiile festivalului în ţara noastră, accesaţi secţiunea Oraşe. Institutul Francez Cluj-Napoca este coordonatorul Festivalului Trés Courts în România, Ungaria, Slovacia şi Moldova. ORANGE este sponsorul principal al festivalului în România.

Selecţia - competiţia internaţională

În luna noiembrie, organizatorii francezi ai festivalului lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris vizionează peste 1.000 de filme într-un interval de 2 luni, din care reţine în jur de 50 de foarte scurtmetraje - un program de peste 2 ore - care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.

Selecţia naţională România - Around the Trés Courts

Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel competiţia românească «Around the Trés Courts» regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Pentru a participa cu un film în competiţie, singura restricţie este durata: sub 3 minute. Competiţia s-a deschis în ianuarie 2014. Filmele pot fi ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil. În selecţia finală au fost reţinute în jur de 20 de filme, care vor fi proiectate în oraşele din ţară care găzduiesc festivalul. Juriul va decide câştigătorul Marelui Premiu. În fiecare oraş, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Institutul Francez Cluj-Napoca. Organizaţia Internaţională a Francofoniei acordă un premiu special unui film românesc care valorizează limba franceza şi/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie; diversitate lingvistică şi culturală; dezvoltare solidară şi durabilă; educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

PROGRAM Trés Court, Târgu-Mureş, 13-14 iunie, Cinema Arta, Intrarea 5 lei.

Sâmbătă:

ora 12.00: Selecţia pentru copii

ora 18.00: Selecţia românească în competiţie + Selecţia internaţională 1;

Duminică:

ora 18.00: Selecţia internaţională 2 + Selecţia Paroles de Femmes.

Organizator local: Asociaţia K'Arte şi Primăria municipiului Târgu-Mureş

 

Lasă un comentariu