MIHAI GANEA, UN MILITAR DESĂVÂRŞIT

Distribuie pe:

Venit de pe meleagurile moldovene, crescut copil de trupă, urmând Şcoala militară de subofiţeri intendenţă, sânge de-al lui Ştefan cel Mare, plutonierul-adjutant Mihai Ganea a fost încadrat ca şef de depozit, echipament şi alimente la Divizia 6 Tancuri „Horea, Cloşca şi Crişan", unde avea sarcina de a echipa şi hrăni 12.000 de oameni.

Un bărbat înalt, brunet, cu o ţinută militară impecabilă, bun executant de ordine, familist desăvârşit, iubitor de oameni, suflet de ostaş, prieten deosebit în relaţiile cu colegii de arme. Viaţa militară a plutonierului adjutant Mihai Ganea i-a adus multe satisfacţii, dar şi multe sacrificii. Aplicaţiile se efectuau pe perioade lungi, unde plutonierul-adjutant Mihai Ganea trebuia să ajungă la timp cu alimentele, la unităţile aflate în dispozitivele de luptă. Terenul era dificil, drumurile desfundate, versanţii înalţi, iernile grele, temperaturile până la minus 30 grade, soldaţii tineri şi neexperimentaţi. Plutonierul-adjutant Mihai Ganea îşi iubea meseria de militar, iubea soldaţii, iubea oamenii.

Într-una din aplicaţiile efectuate pe teritoriul oraşului Sighişoara, o femeie în vârstă a oprit maşina în care se afla plutonierul-adjutant Mihai Ganea şi l-a rugat să-i repare ochelarii care i-au căzut. Plutonierul-adjutant a intrat într-un atelier, a salutat politicos şi l-a rugat pe tehnician să repare ochelarii, că sunt ai unui general de securitate, dar acesta i-a răspuns că ochelarii nu seamănă cu ai unui general de securitate. Ochelarii au fost reparaţi şi daţi bătrânei, recompensa fiind o rugăciune.

Mihai Ganea a avut patru copii, unul dintre băieţi urmând cariera militară. El a fost repartizat în Garnizoana Bucureşti, dar, dorind să fie mai aproape de familie, plutonierul-adjutant Mihai Ganea a luat drumul Capitalei, la stăpânire. L-a găsit pe ministrul Apărării la Canal. S-a prezentat milităreşte şi a început să-şi spună oful. Având emoţii, şi-a mişcat mâinile, la care ministrul i-a spus să ia poziţie de drepţi. „Domnule ministru, luaţi dumneavoastră poziţia de drepţi, ca să daţi exemplu şi după aceea iau şi eu", i-a răspuns plutonierul. Ministrul a zâmbit, nu l-a pedepsit, l-a trimis acasă. În loc de pedeapsă, a primit o recompensă. Locotenentul Gigi a fost mutat lângă tatăl său la Târgu-Mureş. Lucrările ascunse sunt ale Domnului Dumnezeul nostru, iar lucrările descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele Legii acesteia. Mult stimata şi iubita sa soţie a plecat în veşnicie la numai 57 de ani. La 65 ani, a plecat şi plutonierul-adjutant Mihai Ganea şi a fost înmormântat în oraşul Sighişoara. Acest brav ostaş rămâne în inima mea ca un militar desăvârşit, un frate mai mare, un prieten care, la nevoie, a ştiut să îşi dovedească prietenia.

Bunul Creator să-l odihnească!

 

Lasă un comentariu