La Iernut, mai funcţionează singura Bază de recepţie a cerealelor din judeţul Mureş

Distribuie pe:

În urmă cu două decenii, în judeţul Mureş existau baze de recepţie a cerealelor la Band, Râciu, Sărmăşel-Gară, Luduş, Iernut, Târnăveni, Bălăuşeri, Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Reghin, Sighişoara şi un siloz de mare capacitate la Târgu-Mureş. La ora actuală, singura Bază de recepţie funcţională a rămas la Iernut, cea de la Band a fost recent licitată, cu speranţa că va fi reluată şi aici activitatea de recepţie, depozitare, condiţionare şi păstrare a cerealelor şi plantelor tehnice.

Baza de recepţie a cerealelor din Iernut a fost cumpărată de Compania Comercială BRISE Capital Group INFN SA cu sediul în Constanţa, o formă asociativă, cu o structură solidă, creată dintr-un grup de companii cu capital 100% românesc, una din cele mai importante companii de agribussiness din România. Brise are ca scop furnizarea unei game complete de inputuri agricole către fermieri: seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, la preţuri competitive, şi dezvoltarea de parteneriate profitabile de lungă durată cu fermierii, de la finanţare până la achiziţionarea şi valorificarea recoltei.

La Baza de recepţie din Iernut am stat de vorbă cu doamna Livia Muth - şeful bazei: „Suntem pregătiţi pentru campania de recoltare a cerealelor, orz, grâu, dar şi pentru rapiţă. Spaţiile de depozitare, cu o capacitate de 10.000 de tone, sunt dezinfectate şi deratizate, utilajele sunt reparate, aşa că în orice moment putem recepţiona orice cantitate din recolta anului 2015, urmând să expediem spre Portul Constanţa întreaga cantitate. Nu vă pot spune nimic despre preţul de achiziţii practicat în această campanie, relaţii despre preţ le puteţi obţine de la agentul de teren al companiei, Ciprian Sand, dânsul încheie contracte, negociază preţul în funcţie de calitate. Vreau să transmit colaboratorilor noştri că, la noi, în bază, nu se pot face «furtişaguri» la recepţie, fiindcă avem în dotare o aparatură electronică, de ultimă generaţie, şi se eliberează tichete cu date cantitative şi calitative, pe loc, transmise la centrul din Constanţa".

L-am contactat şi pe agentul zonal pentru judeţul Mureş al companiei Brise, Ciprian Sand, solicitându-i informaţii despre preţul oferit de companie pentru seminţele de rapiţă, orz furaj, orzoaică pentru bere şi grâu pentru panificaţie. Domnia sa ne-a declarat că, până la această dată, respectiv, 16 iunie 2015, nu a primit nicio „dezlegare" la preţ. În funcţie de calitatea recoltei, de cantitatea ce se va realiza, de cererea şi oferta de pe piaţa internă şi internaţională, la momentul recepţiei se va stabili şi preţul. Până să se stabilească preţul, important este că există o posibilitate de depozitare a producţiei în condiţii corespunzătoare. Cât despre preţ? Ne-am dorit o economie de piaţă capitalistă, iată că o avem…, iar comentariile sunt de prisos!

 

Lasă un comentariu