Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Unii oamenii se poartă cu Dumnezeu ca şi cum ar fi avocatul lor. Apelează la El numai atunci când sunt vinovaţi şi au probleme. Nu există om pe care să-L părăsească Dumnezeu, ci există numai oameni care L-au părăsit pe Dumnezeu. Dumnezeu nu alungă pe nimeni cu mâinile goale, fără numai pe aceia care sunt plini de sine. Însă mulţi oameni seamănă cu ouăle: sunt atât de plini de sine, încât nu mai încape nimic în ei. Adu-l pe Dumnezeu în viaţa ta şi atunci viaţa ta te va duce la Dumnezeu. Înţelepciunea lui Dumnezeu are o uşă foarte mică. Ca să intri pe ea trebuie să-ţi pleci capul!".

Dan Puric (1959-), actor, eseist, autor, regizor de teatru, care a jucat în film, spectacole de televiziune şi teatru. Spectacolele lui de pantomină au făcut înconjurul lumii. A jucat în filme pentru televiziunea din Lausane, Elveţia. A deţinut roluri importante în nenumărate piese de teatru. A făcut turnee internaţionale, fiind nominalizat cu diferite premii şi dinstincţii. În calitatea de regizor, a promovat un spectacol de teatru total. Este autorul unor cărţi de referinţă: Omul frumos, Cine suntem, Fii demn ş.a. S-a manifestat prin scrierile şi prelegerile sale, ca un adevărat „apologet creştin ortodox": „Suntem un neam suferind care trebuie să înveţe să se ridice la demnitatea creştină".

***

„Trebuia să vină Hristos în lume pentru a face ca toate lucrurile vieţii să apară în adevărata lor lumină: Prin El se distinge clar curăţenia de necurăţenie, adâncimea de superficialitate, nobleţea de bădărănie, adevărul de minciună, conştiinţa de instinct, spiritul de materie; nicio umbră şi nicio îndoială nu mai e cu putinţă, şi nici un compromis cu răul".

Friedrich Wilhelm Foerster (1869-1966), academician german, filosof, pacifist, pedagog, profesor la Universitatea de la Berlin

***

„Trebuie să fii Dumnezeu, sau ca Dumnezeu, pentru a-l înţelege pe Dumnezeu".

Philon din Alexandria (25 î.d. Hr. - 50 d.Hr.), filosof mistic, evreu de limbă greacă din Egipt, unul din cei mai mari filosofi elenişti din rândul evreilor. A încercat să combine religia iudaică cu platonismul, pitagorismul şi stoicismul. A recurs în acest scop la interpretări alegorice ale dogmelor religioase tradiţionale în spiritul acestor concepţii filosofice. Concepţiile sale au avut un rol important în formarea teologiei creştine. A avut un rol important la decorarea templului din Ierusalim. Fiul său, cu acelaşi nume, a fost prefect al Iudeii şi apoi al Egiptului roman. El conduce reprimarea revoltei evreilor împotriva romanilor din anul 66, sub domnia lui Nero (37- 68 d.Hr.).

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu