Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

 „Ştiinţa poate avea un efect de purificare a religiei, eliberând-o de convingerile epocii pre-ştiiţifice şi ne ajută să ajungem la o concepţie mai corectă despre Dumnezeu. În acelaşi timp, sunt departe de a crede că ştiinţa ne va da vreodată răspunsuri la toate întrebările noastre".

Nevill Francis Mott (1905-1996), fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, în 1977

***

„De la religie vine scopul unui om; De la ştiinţă, puterea de a-l realiza. Uneori oamenii se întreabă dacă religia şi ştiinţa nu sunt opuse una alteia. Sunt opuse: în sensul în care degetul mare şi celelalte degete de la mâna mea sunt opuse unul faţă de celelalte. Este o opoziţie prin care orice poate fi prins".

William H. Brag (1862-1942), fizician, matematician, chimist britanic, câştigător al Premiului Nobel, la 1915

***

„Mi se pare că este la fel de greu de înţeles un om de ştiinţă care nu recunoaşte prezenţa unei raţiuni superioare în spaţiile existenţei universului, cum este a înţelege un teolog care ar nega progresele ştiinţei".

Wernher von Braun (1912-1977), specialist în inginerie spaţială, om de ştiinţă germano-american, pionier şi vizionar al dezvoltării tehnologiei şi zborurilor rachetelor.

A fost conducător al programului german de creare a rachetelor germane atât înainte de-al Doilea Război Mondial, cât şi în toiul lui, a fost adus în Statele Unite, împreună cu o bună parte a echipei sale ştiinţifice de la Peenemunde, printr-o operaţiune secretă numită Operaţiunea Paperclip. A devenit cetăţean al Statelor Unite. Este unanim recunoscut ca fiind „părintele" programului spaţial al Statelor Unite, fiind de asemenea amintit ca liderul ştiinţific al echipei de specialişti din Germania nazistă.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu