La Târnăveni, lansare inedită de carte - „Leagănul amintirilor" de Vanda Ani

Distribuie pe:

„Roi de-amintiri în scorbura din suflet

Am strâns în viaţa mea, an după an.

Le port ca pe-o icoană şi c-un zâmbet

Mă luminează azi al lor… alean."

(Prof. Claudia Vodă)

Aglomerare mare de manifestări au fost, joia trecută, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni: mai întâi, o expoziţie de fotografii a elevei Iulia Porime, de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu", despre evoluţia înspre modernizare a oraşului de pe Mica Târnavă, vernisată în prezenţa domnului primar, jr. Nicolae Sorin Megheşan, şi unui mare număr de colegi, urmată de lansarea de carte a prof. înv. Ani Vanda.

Aproape douăzeci de şcolari din clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu", cele două directoare invitate: prof. Mihaela Istrate şi Sanda Ghira, doar câteva colege prezente, „cvartetul " de prietene şi colaboratoare Viorica Feierdan, Viorica Şutu, Claudia Vodă, Teodora Sprânceană, mai multe mămici şi foste eleve, precum şi omniprezentul la manifestări de acest gen, domnul Nicolae Băciuţ, credem noi una dintre cele mai mari competenţe culturale ale judeţului, au fost cei care au populat clubul „Femina" al Casei de Cultură, sub privirile severe, dar împietrite, din basorelieful cu cei doi mari filosofi ai Antichităţii, Platon şi Aristotel.

Justificarea ineditului din titlu derivă din modul în care a fost regizată lansarea cărţii, rolul principal revenindu-le nu adulţilor, ci elevilor abslovenţi de clasa a IV-a (B), care au prezentat mai întâi o simpatică povestioară despre luna furată de pe cer, apoi o scenetă a lanţului de amintiri, din care derivă titlul cărţii, derulată într-un decor adecvat, sub forma unui trunchi asemănător segmentelor din coloana brâncuşiană, împodobit cu fel de fel de roade ale învăţării, cuprins într-un text inspirat creat de învăţătoarea lor, interpretat de toţi elevii clasei, luptând, înarmaţi cu numeroase instrumente oferite de parcursul şcolar, pentru a învinge un vampir al întunericului şi al neştiinţei.

Contribuţia adulţilor a fost şi ea remarcabilă. Mai întâi a celor două directoare ale Gimnaziului, care au punctat calităţile profesionale deosebite ale colegei lor, activa implicare în acţiunile extracurriculare, de perfecţionare, şi prestigiul de care se bucură în rândul colegilor şi al părinţilor. Contribuţia cea mai semnificativă asupra valorii cărţii lansate a venit din partea domnului Nicolae Băciuţ, aprecierile domniei sale justificându-le din rolul de editor, de colaborator şi de cunoscător al preocupărilor literare ale autoarei. A insistat în a pune în valoare cea mai evidentă calitate a autoarei, creativitatea, iar justificarea a fost dovedită de tot ceea ce ne-a prezentat prin această manifestare,

Frumoase aprecieri şi felicitări i-au fost adresate autoarei şi din partea scriitoarei Viorica Feierdan, precum şi a profesorului Ionel Covrig.

Inedit a venit şi momentul final, cu rol artistic, tot al elevilor, solicitaţi să rememoreze întâmplări mai speciale din ciclul primar, să interpreteze din cântecele învăţate şi să nu uite că au decis să se întâlnească peste zece ani.

Toate aceste scrise ne îndreptăţesc să susţinem că a fost frumos, interesant, remarcabil şi… inedit.

Lasă un comentariu