Vacanţă… pe tichet!

Distribuie pe:

În această săptămână a fost promulgată legea care introduce noi modificări privind acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public şi cel privat, în limita a 6 salarii minime pe economie, respectiv 6.300 de lei. Legea intră în vigoare în 30 de zile de la promulgare, timp în care trebuie elaborate normele metodologice de aplicare. Potrivit ministrului Economiei, Mihai Tudose, citat de Mediafax, „normele vor fi făcute cât mai repede cu putinţă, poate nu stăm chiar 30 de zile. Potrivit sursei citate, ministrul a mai declarat că acordarea voucherelor pentru bugetari este obligatorie. În sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime, iar în sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, în funcţie de sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate. Potrivit analiştilor, deşi aceste tichete sunt scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale, probabil că doar firmele cu mari resurse financiare vor putea aplica această măsură, însă abia de anul viitor, sumele cu această destinaţie nefiind prevăzute în bugetele pe 2015.

O altă noutate o reprezintă posibilitatea eliberării voucherelor în format electronic, angajatorul putând stabili această modalitate de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.

Potrivit reglementărilor adoptate, voucherele de vacanţă pot fi folosite doar în structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar utilizarea de servicii turistice peste valoarea voucherelor se suportă de către angajaţi.

Lasă un comentariu