Ceramica de artă, în galeria sighișoreană din Turnul Fierarilor

Distribuie pe:

„Fuel for more patience" (combustibil pentru mai multă răbdare) este expoziția de artă ceramică, ce poate fi vizitată la Sighișoara, în Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor, până la 19 iulie. Ea este rodul muncii depuse de două organizații artistice aflate la distanță geografică, dar care au găsit căi de comunicare și de realizare a unui excelent proiect cultural.

La inițiativa Rodicăi Costianu, președinta Asociației Pariziene a Artiștilor Români (Association Parisienne des Artistes Roumains), în perioada 22 iunie - 3 iulie 2015, la Sighișoara s-a desfășurat o tabără internațională de ceramică, prima după mai mult de un sfert de secol. Proiectul a reunit 15 artiști în arta ceramicii, care au lucrat împreună timp de două săptămâni în studioul Asociației Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex.

Accentul special al participării a fost pus de prezența unui redutabil grup de cinci renumiți ceramiști polonezi: Wlodzimierz Æwir, Agnieszka Marciniak, Teresa Milewicz, Leri Papidze și Sebastian Pietkiewicz, partea română fiind reprezentată de artiștii plastici sighișoreni, Mariana Cara Olteanu, David Olteanu (membri UAP România), Kovrig Antal Istvan, Niculae Ardelean, Dorian Feier și Daniel Romeo Todea, cărora li s-au alăturat ceramiștii gălățeni Valentin Neacșu, Peter Felix, clujeanul Vasile Cătărău și hunedoreanca Ana Iancu. Ei au avut sprijinul nemijlocit al membrilor asociației sighișorene, al cărui președinte este prof. Daniel Romeo Todea, însă „motorul taberei, la figurat" a fost artistul Niculae Ardelean. Un lucru demn de amintit este că lucrările executate din primordialul lut îmbinat cu apă au avut nevoie de arderea lui, acest lucru realizându-se cu sprijinul CESIRO SA, SICERAM SA și SAWELY PROD SRL. Tot de aici au provenit și o parte din materialele ceramice. După ardere, totul a prins contur și culoare în uimitoarea expoziție. În cadrul vernisării, celor cincisprezece artiști care expun în galeria din Turnul Fierarilor le-au fost conferite diplome de excelență.

Criticul Marius Tița a afirmat că vede Sighișoara ca pe un tărâm al creației, în care, cu un spirit ludic fantastic artiștii își pun în realitate, arta, gândurile și visele.

Ceramista poloneză Agnieszka Marciniak a arătat că, mulțumită Rodicăi Costianu, artiștii polonezi au putut descoperi fermecătoarea Sighișoară, ea mulțumind în numele colegilor polonezi colegilor artiști români, pentru că au lucrat alături de ei și le-au arătat frumusețea și farmecul orașului, invitându-i pe toți să le întoarcă vizita.

De remarcat lucrările de o expresivitate aparte ale artistului David Olteanu, cea purtând numele „Tărâmul fluturilor" - o lucrare cinetică, sau o alta, intitulată „Potir". Niculae Ardelean expune forme repetitive modulare, tot acest joc subtil al modulilor ceramici remarcându-l și la Mariana Cara Olteanu, Vasile Cătărău și Kovrig Antal Istvan. La Ana Iancu, înșiruirea este metaforică, reprezentările ei sunt doar aparent repetitive. „S-au legat prietenii ce cu siguranță vor dăinui în timp. Sighișoara are un aer cosmopolit și nu poate fi cotată mai prejos decât alte orașe, mai blazonate estetic, din țările Europei", a spus hunedoreanca Ana Iancu.

Peter Felix expune forme unice, a căror senzualitate e dată de amestecurile de pământ, de intervențiile cu alte materiale alăturate ceramicii sau sublinierile prin glazuri colorate. La Daniel Romeo Todea, am regăsit temele ce-l inspiră și în pictura pe care îndeobște o face, de la măr la arhangheli sau fizionomii mascoide. Lecțiile de la roata olarului primite de la artistul polonez Leri Papitze par să-l fi inspirat în realizarea unui frumos pocal intitulat Graal. Cu trimiteri în sfera religiosului, Dorian Feier creează basoreliefuri ceramice al căror desen vine din iconografia bizantină, dar și o sugestivă instalație din argilă roșie.

„Sighișoara este un loc fabulos elementului de creație, este creație în sine. Văzând-o, te încearcă un sentiment aparte. A fost o încântare să mă aflu în această magnifică cetate, deja am câteva idei pe care aș dori să le concretizez în viitoarele lucrări volumetrice, convins de frumusețea acestei cetăți, ceea ce mă va face să revin" a punctat gălățeanul Valentin Neacșu, unul dintre ceramiștii prezenți în tabără.

O expoziție-eveniment în galeria din Turnul Fierarilor, pe care v-o recomand.

 

Lasă un comentariu