18 IULIE - ZIUA INTERNAŢIONALĂ NELSON MANDELA

Distribuie pe:

Istoria consemnează prea puţini preşedinţi de state care constituie modele pentru clasa politică actuală. Nelson Mandela este unul dintre aceşti preşedinţi, o personalitate care a demonstrat că a te afla la conducerea unui stat, înseamnă să serveşti acel stat până la depersonalizare, demonstrând dăruire de sine completă, dusă până la limita umilinţei. În semn de recunoaştere a contribuţiei sale la crearea unei lumi mai bune. Adunarea generală a ONU a declarat ziua de 18 iulie, respectiv ziua în care s-a născut preşedintele statului Africa de Sud, „Ziua Internaţională Nelson Mandela".

Trebuie menţionat că, timp de 67 de ani, preşedintele sud-african a fost un model de om politic care s-a pus în serviciul omenirii şi care a făcut dovada că nici un efort nu este prea mare pentru a soluţiona conflicte, pentru a proteja şi promova drepturile omului, mai ales pe cele ale copiilor şi ale persoanelor vulnerabile. Având în vedere larga arie de răspândire a comunităţilor subdezvoltate din Africa de Sud şi sărăcia avansată a multor zone din întreaga lume, acţiunile sale sunt cu atât mai răsunătoare cu cât a ştiut să folosească puterea exemplului, susţinând de-a lungul vieţii sale mesajul că fiecare om are puterea de a transforma lumea şi capacitatea de a aduce o schimbare.

În centrul atenţiei sale s-a aflat mereu respectul pentru valorile umane, pentru demnitate, pentru viaţă şi pentru orice fiinţă umană, indiferent de rasă, credinţă sau convingeri politice. Născut la data de 18 iulie 1918, Nelson Mandela a fost ales preşedinte al Africii de Sud în anul 1994 prin vot universal, în cadrul unui scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială. Notorietatea sa a fost dobândită în anul 1952, odată cu participarea la „Campania de nerespectare a legilor injuste", o mişcare de nesupunere civilă la nedreptăţile generate de politica de apartheid şi nu numai. În anul 1993, lui Nelson Mandela i se decernează Premiul Nobel pentru pace, cu toate că în decursul activităţii sale a fost o personalitate controversată, fiind asociat de multe ori cu comunismul şi chiar cu terorismul. Pentru sud-africani, el a fost „părintele naţiunii", iar la trecerea sa în nefiinţă, pe data de 5 decembrie 2013, sud-africanii au ţinut zece zile de doliu naţional.

La data de 18 iulie, ambasadele sud-africane din toate colţurile lumii, la care se aliniază asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, desfăşoară ample activităţi de promovare a drepturilor omului, prin care se amintesc clasei politice actuale principiile care ar trebui să guverneze ordinea mondială.

 

Lasă un comentariu