DIABETUL DE TIP II FAVORIZEAZĂ PIERDERILE DE MEMORIE

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Harvard, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care suferă de diabet de tip II prezintă riscuri mari de a suferi pierderi de memorie și un declin al funcției cognitive.

„La noul nostru studiu, au participat 40 de voluntari, cu o vârstă medie de 66 de ani, monitorizați timp de doi ani. 19 dintre aceștia erau diagnosticați cu diabet de tipul II, iar 21 nu sufereau de această boală. Voluntarii au efectuat teste pentru a li se evalua funcțiile cognitive și de memorare, li s-au scanat creierele pentru a stabili volumul acestora și nivelul fluxului sangvin, li s-au făcut analize pentru a se stabili glicemia și nivelul de inflamație din organism.

Astfel, am descoperit că, în această perioadă, bolnavii de diabet au înregistrat un declin semnificativ în ceea ce privește funcția cognitivă, fapt care a avut un impact asupra unor activități banale, precum capacitatea de a găti sau de a se spăla.

Un flux sangvin regulat permite creierului să distribuie sângele în zone care au o activitate mai intensă în timpul efectuării anumitor sarcini. Rezultatele noastre arată că diabetul și glicemia crescută au un efect cronic negativ asupra funcțiilor cognitive și capacității de a lua decizii.

Motivul este acela că, în cazul persoanelor diabetice, abilitatea de a controla nivelul de zahăr din sânge scade, fapt care duce la declinul funcțiilor cognitive. Declinul funcțiilor cognitive poate fi remarcat încă din primii doi ani de la declanșarea diabetului, o maladie destul de răspândită și insuficient diagnosticată în rândul populației.

Diabetul este caracterizat de creșterea anormală a nivelului de zahăr în sânge. Diabetul de tipul I atinge în general oamenii tineri și reprezintă cam 10% din totalul cazurilor, în timp ce diabetul de tip II apare mai ales la vârsta adultă și este influențat de obezitate și sedentarism", explică oamenii de știință.

Ei speră că, în studii ulterioare, vor reuși ameliorarea sau chiar eliminarea riscului mai ridicat de demență pentru persoanele care suferă de diabet.

Lasă un comentariu