Reţete pentru hidratare şi vitaminizare pe timp de caniculă

Distribuie pe:

În condiţii de caniculă, experţii sunt fermi: ei recomandă consumul a cel puţin 1,5 litri de apă. Însă unora nu le place să bea atât de mult lichid şi consumă băuturi prea dulci ca să se poată hidrata cu adevărat. Site-ul madame.lefigaro.fr propune câteva soluţii pentru a împăca cele două tendinţe.

Celor cărora nu le place apa, consumă băuturi gazoase ce nu potolesc suficient setea şi uneori şi alcool, specialiştii le spun că, în pofida aparenţelor, alcoolul nu hidratează, nici chiar berea. Băuturile gazoase nu fac setea să treacă, iar apa cu bule este adesea prea sărată. În această situaţie se recomandă ca în apă să se pună câteva ingrediente care să o facă mai plăcută, de preferinţă produse bio. Nu strică nici câteva cuburi de gheaţă, iar hidratarea este asigurată.

În locul consumului de sirop - plin de arome alimentare, coloranţi şi zahăr prelucrat -, se recomandă aromatizarea apei cu zahăr natural. Cel de fructe potoleşte setea şi, în plus, asigură vitaminizarea şi dă gust băuturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate în funcţie de sezon şi preferinţe.

Într-o reţetă recomandată de madame.lefigaro.fr, se cojeşte şi se taie un castravete şi 15 căpşuni, în două. O lămâie se taie rondele, după ce se înlătură extremităţile, şi se adaugă frunze de mentă, după gust. Totul se pune într-o carafă, se adaugă apă şi cuburi de gheaţă. Băutura se consumă în două zile de la preparare.

Citronada este o băutură uşor de pregătit şi, în plus, acidul citric stimulează secreţia bilei în ficat, iar fibrele din lămâie facilitează tranzitul intestinal. Datorită calităţilor antioxidante şi vitaminei C, lămâile ajută la întărirea sistemului imunitar şi potolesc setea datorită acidităţii.

Pentru o carafă de citronadă naturală sunt necesare cinci lămâi verzi. După ce se înlătură extremităţile, se taie rondele de 2 milimetri grosime, se pun într-o carafă şi se toarnă apă. Se acoperă şi se pune la rece cel puţin două ore înainte să fie servită. Se recomandă să se consume în două zile de la preparare.

Apa proaspătă se potriveşte foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de băuturi aromate putând fi consumate de cei cărora nu le plac băuturile dulci. Bine spălate înainte, aceste ierburi aromate dau apei prospeţime şi gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie să nu le lase în apă mai mult de cinci minute.

O altă recomandare pe timp de căldură excesivă este un cocktail de apă cu castraveţi şi busuioc. Se taie două sau trei lămâi verzi în rondele de 2 milimetri grosime şi o jumătate de castravete proaspăt, care se pun în apă cu cuburi de gheaţă. Se aşează deasupra două frunze de busuioc şi se consumă imediat.

Apa de cocos nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Apa nucii este antioxidantă şi se găseşte de vânzare în magazinele alimentare. Se alege una fără zahăr adăugat şi fără edulcoranţi. Ea nu numai că hidratează, dar are şi magneziu, potasiu şi calciu. La cocktailul de apă de cocos şi lămâie se folosesc 10 centilitri de apă de cocos într-un pahar, şapte frunze de mentă, o jumătate de lămâie tăiată în şase şi gheaţă spartă. Se serveşte imediat.

În reţeta de ceai cu gheaţă se utilizează de preferinţă ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat în vitaminele C, E şi B şi poate fi aliatul verii. Ca să fie parfumat, dar nu prea mult, şi să îi dispară gustul uşor amar, trebuie respectate doza şi timpul de infuzare. Ceaiul cu gheaţă şi diferite arome se pregăteşte făcând o infuzie (circa o lingură de ceai la un litru de apă) la temperatura ambientală între o jumătate de oră şi o oră, care se filtrează şi se pune la frigider. Se taie apoi două lămâi verzi în patru şi se pun într-un ceainic, cu mentă, ghimbir şi cimbrişor. Se fierbe apa infuzată şi, uşor răcită, se varsă peste ceai. Apoi se acoperă şi se lasă să se infuzeze zece minute. Se filtrează din nou preparatul şi se adaugă cuburi de gheaţă. În pahare se adaugă rondele de lămâie, după gust. Se serveşte imediat.

 

Lasă un comentariu