Cum stă treaba cu lingușitorii

Distribuie pe:

Linguşitorii sunt acele nevertebrate care pupă-n fund pe oricine cred ei că le poate aduce un câştig oricât de mic. E una dintre cele mai ticăloase şi mai degradante specii, pentru că linguşitorii, în momentul în care realizează că, nu le mai eşti de folos, te atacă în cele mai josnice moduri. Nu este nimic mai periculos decât aceşti spălători de urechi, pentru că în spatele aparentei lor amabilităţi şi modestii, se ascund enorm de multe: invidie, bârfă, răutate, laşitate, lene, prostie… „La noi, numai fundul se schimbă - limbile rămân aceleaşi!", erau cuvintele care i se rosteau în ureche lui Petru Groza la scurtă vreme după numirea sa în funcţia de prim-ministru al Guvernului comunist.

Se povesteşte că un rege al Persiei, voind să-şi aleagă un sfetnic bun, a chemat la palat într-o zi pe cinci dintre cetăţenii cei mai de vază din oraş şi le-a zis:

- Iată, am cinci inele pe degetele mele; ele vor fi plata sincerităţii voastre. Spuneţi-mi fără linguşire: ce credeţi voi despre puterea şi mărirea mea? Ei, uimiţi de frumuseţea diamantelor de pe inele şi voind să le aibă, răspunseră regelui cu multe laude şi linguşiri, pe care nu se cuveneau să le spună decât lui Dumnezeu. Regele părea foarte mulţumit şi dădu pe rând patru inele. Pentru că al cincilea tăcea, regele l-a îndemnat să-şi spună părerea.

- Eu cred, zise acesta, altfel decât au mărturisit cei care au vorbit înaintea mea. Eu cred că toată puterea (o, rege!), o ai de la Dumnezeu şi ţi-a fost dată pentru binele poporului pe care-l stăpâneşti şi odată va trebui să dai socoteală pentru felul în care ai întrebuinţat-o.

- Şi eu cred tot aşa, spuse regele cu mulţumire. Dar ţie nu-ţi dau inelul, ci încrederea şi prietenia mea. Vei sta mereu lângă mine ca sfetnic şi prieten al meu, căci în tine am găsit omul şi prietenul sincer pe care îl căutam.

A doua zi, cei patru veniră foarte grăbiţi, să spună regelui că negustorul de la care a cumpărat inelele, l-a minţit şi i-a dat diamante false. Dar regele le zise:

- Ce, voi credeţi că nu ştiu că diamantele sunt false?! Doar eu le-am comandat astfel. V-am plătit cinstit. Voi mi-aţi dat laude false, iar eu v-am dăruit diamantele false.V-am plătit cu aceeaşi măsură. Să nu vă mai plângeţi!

Lingăii trebuie evitaţi cu orice preţ. Din când în când, s-ar putea ca ei să primească un şut în fund de la unii cu caracter.

Lasă un comentariu