2 IULIE – HRAMUL „SF. ŞTEFAN CEL MARE"

Distribuie pe:

Cel de al doilea Hram al Mănăstirii „SF. ILIE" din Sânger - Chimitelnic, situată la 14 km de Luduş, este şi Hramul Binecredinciosului Voievod şi Sfânt ŞTEFAN CEL MARE, care s-a oficiat pe 2 iulie, în Altarul de vară din grădina Mănăstirii.

O zi minunată de vară, într-o zi de marţi, la care au venit surprinzător de mulţi mireni din oraşele şi localităţile transilvane. Invitaţi la această comemorare a marelui voievod Ştefan au fost înalte feţe bisericeşti începând cu Înaltpreasfinţitul IRINEU, Arhiepiscop de Alba Iulia, care a condus slujba religioasă alături de amfitrionul mănăstirii, Preacuviosul ILIE OVIDIU. Dintre ceilalţi invitaţi au mai participat: Arhidiaconul RAFAEL ORZELU, consilier economic, Arhimandritul ANDREI ZAHAN, protopopul Târgu-Mureşului, pr. protopop LUCIAN VOŞLOBAN din Luduş, pr. portopop MORARU IOAN, preşedintele Despărţământului Gherla al Astrei, Corul studenţilor teologi din Cluj-Napoca, prefectul judeţului Mureş, dr. LUCIAN GOGA, cu soţia.

Slujba s-a desfăşurat într-o atmosferă sobră, pioasă, dar caldă şi în acelaşi timp plină de respect. Preoţii au fost secondaţi de Corul înzestraţilor tineri studenţi teologi care ne-au încântat pe tot parcursul slujbei cu vocile lor, alături de soprana mănăstirii, Maica Stareţă VARVARA. Spre sfârşitul slujbei, părintele duhovnic al mănăstirii, ILIE OVIDIU, a anunţat un alt eveniment desfăşurat în faţa noastră şi condus de Înaltpreasfinţitul IRINEU - oficializarea în funcţie a Maicii Stareţe VARVARA (funcţie ce o deţine de peste 4 ani), prin slujba de hirotesie. Aici i s-a oferit însemnul funcţiei: toiagul şi o diplomă cu multe flori însoţite de felicitările de rigoare. Apoi Înaltpreasfinţia Sa a rostit un discurs elevat şi foarte bine documentat despre virtuţile Marelui Ştefan Cel Sfânt. Impresionant!

Dar asta nu a fost totul! Surprizele au continuat din partea Prea- cuviosului ILIE OVIDIU, care ne-a anunţat coincidenţa datei de 2 iulie cu ziua de naştere a Înaltpreasfinţitului IRINEU. Şi, ca un adevărat amfitrion, i-a dăruit cadouri specifice rangului său, în aplauzele mulţimii adunate (în jur de 150) Icoana Sf. Ştefan şi o Metanie.

Apoi a fost rândul Înalt Preasfinţitului să mulţumească pentru onorarea cu care a fost primit şi sărbătorit.

După miruirea celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul IRINEU a binecuvântat mulţimea, stând de vorbă cu fiecare în parte, pe aleea către biserică. După ce soborul de preoţi şi invitaţii de onoare au fost însoţiţi la masa festivă, oferită într-un cort special amenajat, s-au completat locurile cu mirenii frecvenţi ai mănăstirii, ajungând la aproximativ 100 de persoane. A fost un adevărat festin monastic, rar întâlnit în mănăstirile noastre, cu participarea neobosită a celor patru maici, care au preparat adevărate minuni culinare. Pe lângă cele 3 feluri ale meniului şi 2 deserturi speciale, s-a închinat în cinstea sărbătoritului, Înaltpreasfinţitul IRINEU, un pahar de şampanie de cea mai bună calitate. S-a cântat „Mulţi ani trăiască!", antrenând toţi mesenii, apoi am ascultat ultimul discurs al acestuia. A fost aplaudat cu entuziasm şi căldură de mai multe ori în intervenţia sa din timpul mesei.

O zi specială, o slujbă perfectă, cu o benefică încărcătură spirituală, apreciată de toţi cei care au fost prezenţi.

 

Lasă un comentariu