STAN (căs. Fărcaș) ANA-MARIA

Distribuie pe:

Născută în una dintre cele mai pitorești localități de la poalele Călimanilor, Bilbor-Harghita, mi-am încărcat sufletul cu frumos, cu istorie, cu spiritualitate românească spre ceea ce aveam să devin.

3 decembrie 1992 este ziua ce dă strigare spre viață, spre căutare, spre formare ca om. De la mama, Maria, am învățat cumpătarea, echilibrul, toleranța, onestitatea, iar de la tata, Gavril, exigența, perseverența, tenacitatea și generozitatea.

Gândul mi se îndreaptă adesea spre anii nevinovați ai copilăriei, când nimic nu avea sens, fără joacă și veselie.

Mi-amintesc, cu drag și bucurie, când mă îndreptam spre școala din satul natal, Bilbor, cu câtă nerăbdare și curiozitate mă întorceam din vacanță, cu câtă admirație îi priveam pe profesorii mei, pe care-i divinizam pentru cunoștințele lor, pentru căldura și dăruirea cu care ne învățau, pentru eleganța spirituală și moralitatea lor.

La șase ani, în 1998, am început școala primară, iar în 2007 eram absolventă de gimnaziu. Am urmat cursurile liceului “Octavian Codru Tăslăuanu” din Toplița - Harghita, între anii 2007 și 2011. În 2014 am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației-specializarea Pedagogia Învățământului primar și preșcolar, iar în anul 2016 am finalizat cursurile de masterat - Consiliere școlară și asistență psihopedagogică.

În urma examenului de titularizare, am obținut repartiția în localitatea Pogăceaua, jud. Mureș, unde am profesat un an, iar apoi, prin pretransfer, timp de doi ani, la Școala Gimnazială “Ion Chinezu” - Sântana de Mureș. Sunt un om care consider că lucrurile simple dau valoare vieții: zâmbetul soțului, o strângere de mână, o zi cu soare, o glumă, o doină, gânguritul copiilor sau liniștea adusă de dragostea oamenilor, simțită nu ca pe un succes, ci ca pe o datorie împlinită responsabil și multe, multe altele. În anul 2018, m-am căsătorit cu profesorul de istorie, Fărcaș Ciprian, și împreună încercăm, ca în sufletul învățăceilor, să inserăm respectul pentru carte, pentru lucrul bine făcut, de care să fim mulțumiți cu toții. Astăzi sunt titulara Școlii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu”, Târgu-Mureș, obținând, în anul 2019, gradul didactic II, fiind înscrisă la gradul didactic I, sesiunea 2021-2023.

Și, dacă am devenit profesor înv. primar, o datorez LOR, părinților, dascălilor minunați, aleși să șlefuiască caractere, de care are nevoie societatea de azi și de mâine. M-am măsurat mereu cu dascălii pe care i-am avut și pe care i-am considerat veritabile modele și adevărați slujitori ai școlii, fiind o flacără vie, arzând în slujba celei mai nobile dăruiri umane - ȘCOALA.

Lasă un comentariu