Încă o dovadă că în România se fură „pe rupte"…

Distribuie pe:

După ce atâţia primari au ajuns fie după gratii, fie sunt cercetaţi penal - pentru furturi din banii publici, ori pentru şpagă primită de la diverse societăţi comerciale -, iată că a venit şi rândul edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. Conform agenţiilor de presă, dar şi televiziunilor, primarul general al Capitalei -, care, în ultimele sondaje era creditat cu marişanse de a fi reales (unii, văzându-l, cândva, pânăşi şef al statului!) - a fost prins sâmbătă noaptea în flagrant cu o şpagă de 25.000 de euro, ca primă tranşă din totalul de 60.000, bani pretinşi de la patru denunţători. Mai mult, din referatul procurorilor DNA – careau instrumentat cazul cu sprijinul SRI - rezultă că, numai de la un denunţător, Oprescu a primit aproximativ un milion de euro şpagă! Un sac de bani…

Scriind toate acestea, ne vine în minte o declaraţie mai veche a fostului preşedinte alRomâniei, Traian Băsescu, fost el însuşi, la un moment dat, primar general al Bucureştiului. Întrebat, cândva, de ce românii sunt, în marea lor majoritate, săraci şi există o discrepanţă uriaşă între cei doi poli (români superbogaţi şiromâni supersăraci)?, acesta oferea un răspuns pe cât de cinic, pe atât de… halucinant: „Că românii „de rând" trăiesc prost, deoarece România e săracă, atâta îşi poate permite".

…Da, pentru că s-a furat „pe rupte", iar sutele şi sutele de milioane de euro, în loc să contribuie la susţinerea spitalelor, şcolilor ori la plata, cât de cât decentă a unor profesii, a pensionarilor şi bugetarilor (cu salarii din care nu pot trăi de la o lună la alta!) au ajuns în valizele şi sacoşele umflate ale potentaţilor momentului! Aceasta explică de ce, acelaşi fost preşedinte - el însuşi cu dosare penale - venea în faţa noastră, a românilor, cu o nouă găselniţă, potrivit căreia, „noţiunea de stat social e depăşită; că statul nu-i dator să acorde asistenţă fiecărui cetăţean". Dar, cu ce-i dator statul? Doar să fure, prin exponenţii lui, să ia bani de la cetăţean, dar nu şi să-i dea înapoi ca atare, sub multiple forme de asistenţă socială?!

O întrebare: oare pentru guvernele de până acum, pentru cel care a fost preşedinte al României 10 ani, Constituţia a devenit literă moartă, câtă vreme aceasta defineşte România ca „stat social" (art. 1/3)? Şi că prin aceasta se încalcă, iresponsabil, nu doar Legea fundamentală, ci şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ori Tratatul de la Lisabona al UE?! Da, Constituţia a devenit „literă moartă", întrucât mulţi din potentaţii zilei s-au ghidat, în goana după bani, după propriile legi. Bunăoară, primarul Constanţei, - ca să dăm doar alt exemplu - Radu Mazăre şi-a obligat alegătorii să plătească taxă record pe gunoi, de 10 lei pe lună, din care edilului i-ar fi revenit şapte milioane de euro! Altfel spus, lua mităşi din gunoaie!

Pe de altă parte, cum să aibă România bani şi pentru cetăţeanul de rând, câtă vreme, aproximativ un miliard de euro a plătit Statul pentru fostele priorităţi confiscate de comunişti? Din moment ce cei mai mulţi bani au ajuns în buzunarele unor cumpărători de drepturi litigioase care au avut profituri de o sută de ori în doar câteva luni?! Şi „exemplele" de acest gen ar putea continua.

De aceea, la ora actuală, „curg" dosarele la DNA, reţinerile, interceptările, declaraţiile inculpaţilor şi, pe iei, pe colo, postări pe Facebook. Toate, numai dezvăluiri. Dezvăluiri despre un sistem ca un cancer generalizat, în care şpăgile contează de la câteva milioane de euro în sus. Bani pentru Partid. Bani pentru traiul luxos al unor miniştri, primari sau lideri de partid.

Acum, dar şi în viitor, problema care se pune este confiscarea averilor marilor corupţi. La un bilanţ al instituţiei, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi declara că, pentru a realiza scopul legii penale, este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. Şi nu sunt bani deloc puţini. Dimpotrivă. „Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA, în anul 2014, au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an", a declarat procurorul şef al DNA. Prezent la acel bilanţ al DNA, preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că: „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională, iar gradul de 10% este inacceptabil."

Aşadar, în momentul de faţă, Guvernul, prin ANAF, instituţia dedicată, ar trebui să recupereze la Bugetul de Stat 310.000.000 de euro, în urma unor sentinţe definitive şi irevocabile, pronunţate în dosare de corupţie. Ideea de anticorupţie ar fi afectată, dacă banii furaţi de la contribuabili nu s-ar întoarce la ei. În plus, fenomenul corupţiei nu ar fi descurajat, dacă infractorii ar şti că, după câţiva ani de puşcărie, ar rămâne cu milioane de euro furate de la stat.

Şi ar mai fi o problemă: când şi parlamentul blochează, uneori, cercetările DNA - în cazul unor „aleşi" corupţi - oamenii, cetăţenii acestei ţări ar putea ajunge în situaţia în care să dezvolte chiar convingerea că e de preferat (Doamne, fereşte! n.n.) un sistem totalitar, numai pentru a avea parte de o răzbunare împotriva unei clase politice putrede! Împotriva hoţilor şi spărgătorilor milionari!

Notă: Cercetările în cazul lui Sorin Oprescu - arestat pentru 30 de zile - vor dezvălui, însă, noi şi noi şpăgi (chiar de milioane de euro!), precum şi în legătură cu averea declarată de acesta.

 

 

Lasă un comentariu