Inima Reginei Maria, la Castelul Peleş!

Distribuie pe:

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria (29 octombrie 1875), Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecţia publică a Muzeului Naţional „Peleş".

Astfel, caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României în administrarea Muzeului Naţional „Peleş".

Transferul casetei a fost aprobat la solicitarea Muzeului Naţional „Peleş", care susţine că, în anul 1933, când şi-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise pe malul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş. După moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorinţa testamentară a Reginei Maria, inima Reginei fiind aşezată într-o casetă de argint de formă octogonală, introdusă într-o casetă de bijuterii din argint aurit, gravată şi ornamentată cu pietre preţioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.

După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana şi aşezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974, casetele au fost transferate, împreună cu alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României.

Lasă un comentariu