Ştiinţă Şi... Religie

Distribuie pe:

„Dumnezeu este un programator divin care organizează viaţa prin intermediul legilor naturale, nu prin miracole ad-hoc. Eu am crezut întotdeauna în înţelepciunea autorului Divin".

Charles Babbage (1791-1871), matematician, filosof, inventator şi inginer mecanic englez, a fost întemeietorul ştiinţei computerului şi primul care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor de azi. Din acest motiv este privit ca „părinte" al informaticii. Ideile lui erau revoluţionare la vremea sa, şi n-au fost înţelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi, matematiciana Ada Lovelace ( ea a scris primul program pentru Babbage şi a inventat tabelele actuare, rămânând în istorie ca primul programator". A studiat seismologia, mareele, metrologia şi magnetismul. Computerele de astăzi sunt moştenirea maşinilor de calculat inventate de Babbage.

***

„Biblia este adevărată şi ştiinţa este adevărată, şi, de aceea, fiecare citite corect, nu fac decât să o dovedească pe cealaltă ca fiind adevărată".

Mattew Maury (1706-1783), a întemeiat ştiinţele oceanografiei şi hidrografiei. A scris cărţi renumite, dintre care unele au devenit cele mai populare manuale în domeniu. A susţinut cu vigoare proiectul Cablului Transatlantic - prima realizare colosală în materie de comunicaţii mondiale - şi a contribuit la realizarea lui în calitate de consilier. El a fost şi un creştin adevărat care a acceptat autoritatea lui Dumnezeu asupra vieţii sale. Şi-a folosit realizările deosebite pentru a-I da slavă Dumnezeului pe care-L recunoştea drept Domnul întregii creaţii".

***

„Dumnezeu a creat lumea cu aparenţa vechimii, dar în realitate lumea e recentă. Pentru că Dumnezeu este în afara timpului, El creează din nimic, nu din materiale sau entităţi preexistente".

Philip Henry Gosse (1810-1888), naturalist englez specializat în entomologie şi biologie marină (inventator al acvariului). El este autorul teoriei „Omphalos", o încercare de a împăca modelul vârstelor geologice presupus de Charles Lyell, cu relatarea biblică a Creaţiei. „Omphalos" înseamnă în limba greacă „buric", şi Gose susţine că primii oameni, Adam şi Eva, nu aveau nevoie de buric, deoarece ei nu au fost născuţi niciodată; cu toate acestea, ei trebuiau să-l fi avut, la fel ca toate fiinţele umane complete. Gosse a folosit ştiinţele naturale pentru a predica necesitatea mântuirii prin sângele lui Hristos, şi a fost ales membru al Royal Society, în anul 1856.

 

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu