TIR-urile care tranzitează Târgu-Mureșul vor fi taxate!

Distribuie pe:

Consilierii municipali târgumureșeni au aprobat, în ședința de joi, 24 septembrie 2015, un proiect de hotărâre prin care autovehicule de mare tonaj care tranzitează orașul vor fi obligate să plătească diferite taxe, în funcție de capacitate.

Astfel, șoferii care conduc tiruri între 7,5 tone și 15,99 tone vor achita, cu titlul de autorizație de liberă trecere, 14 lei/zi - 140 lei/lună sau 700 lei/an; între 16 tone și 21,99 tone - 18 lei/zi - 180 lei/ lună sau 1.000 lei/an; între 22 tone și 29,99 tone - 22 lei/zi - 220 lei/lună sau 1.100 lei/an; între 30 tone și 34,99 tone - 24 lei/zi - 240 lei/lună sau 1.200 lei/an; peste 35 tone -28 lei/zi - 280 lei/lună.

Concret, conducătorii auto care tranzitează municipiul Târgu-Mureș cu autovehicule de tonaj greu, ce depășesc 7,5 tone, pe rutele stabilite de către autoritățile publice locale cu avizul Poliției Rutiere, sunt obligați să dețină autorizații de liberă trecere sau imprimate tip „vignetă" securizată ori alte documente, emise de către municipalitate.

Hotărârea Consiliului Municipal Târgu-Mureș stabilește și rutele pe care se va realiza circulația autovehiculelor de mare tonaj, și anume: direcția Cluj-Napoca - Târgu-Mureș - Reghin - str. Gheorghe Doja (de la intrarea în oraș până la intersecția cu str. Rampei) - str. Rampei - str. Dezrobirii - str. Libertății (de la str. Dezrobirii până la intersecția cu str. Barajului) - str. Insulei - str. Tamas Erno - P-ța Matei Corvin - str. Sinaia - str. Pavel Chinezu -P-ța Mărășești - P-ța Republicii - str. 22 Decembrie 1989, și direcția Cluj-Napoca - Târgu-Mureș - Sighișoara - Brașov - București - str. Gheorghe Doja (de la intrare în oraș până la intersecția cu str. Bega) - str. Bega - Budiului - str. Mestecănișului - Calea Sighișoarei - B-dul 1 Decembrie 1918 (de la intrarea în oraș dinspre Corunca până la intersecția cu calea Sighișoarei) - DN E 60.

La intrările în municipiul Târgu-Mureș, vor fi instalate indicatoare de restricție, orientare și informare de către Serviciul Tehnic, Reparații și Întreținere Străzi și Coordonare Transport din cadrul Administrației Domeniului Public Târgu-Mureș, cu avizul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Mureș.

Consilierii târgumureșeni își motivează decizia prin faptul că, în ultima perioadă, s-a constatat o creștere importantă a numărului de autovehicule de mare tonaj care produc efecte negative asupra rețelei de străzi, prin degradarea accentuată a infrastructurii rutiere, înainte de expirarea duratei normale de exploatare.

Excepție de la taxare vor face autovehiculele destinate transportului de mărfuri și utilajele înregistrate în vederea impozitării la Direcția Economică a municipiului, precum și autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciul de ambulanță, MApN, unităților speciale ale SRI, SPP, SIE, Ministerului Justiției - Direcția Generală a Penitenciarelor, DNA, pompierilor, autovehiculele care desfășoară activități pentru  servicii publice în caz de intervenție (deținători de rețele), inclusiv pentru activitatea de întreținere și reparații drumuri, a celor aparținând unităților bugetare și a celor care transportă ajutoare umanitare. Aceste autovehicule pot circula pe raza municipiului Târgu-Mureș, indiferent de greutatea lor, pe baza unei autorizații de liberă trecere eliberată fără taxă.

Pentru nerespectarea prevederilor hotărârii, șoferii pot fi sancționați cu amenzi contravenționale cuprinse între 200 și 2.000 de lei, cu posibilitatea achitării în termen de 48 de ore de la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, jumătate din minimul amenzii.

De punerea în practică a prevederilor acestei hotărâri se va ocupa dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, prin Direcția Poliția Locală, Direcția Economică, Direcția Tehnică și Poliția Municipiului Târgu-Mureș - Biroul Rutier.

 

Lasă un comentariu