Înalt Preasfințitul Irineu al Alba Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a Bisericii din filia Mădărășeni, parohia Iclănzel, județul Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 4 octombrie a.c., Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni, de această dată în filia Mădărășeni, aparținătoare parohiei Iclănzel din județul Mureș. Aici, Înalt Preasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii monument istoric, care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După slujba de binecuvântare, Înalt Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Mădărășeni a fost strămutată din satul Iclănzel în anul 1980, făcând parte din categoria monumentelor istorice. Prima menționare a locașului de rugăciune se face în anul 1733, iar în anul 1888 este renovată și extinsă: la capătul de apus i se adaugă un pridvor deschis pe trei laturi, apoi un spațiu ce face legătura cu pronaosul și două încăperi laterale. Astfel, după aceste modificări, biserica cuprinde distinct cele trei spații liturgice: pronaos, naos și absida altarului, făcând parte din categoria edificiilor cu plan dreptunghiular, cu absidă decrosată, poligonală, cu cinci laturi. Iconostasul este împodobit cu icoane străvechi ce ne privesc tainic și tăcut, înnegrite de trecerea timpului.

În cuvântul de învățătură Înalt Preasfinția Sa Irineu a ținut să aducă în atenția credincioșilor însemnătatea îndemnului Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a face binele și de a iubi nu numai pe aproapele nostru, cât mai ales pe cei ce ne urăsc pe noi și ne vrăjmășesc, după exemplul suprem pe care ni l-a dat Domnul Hristos. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu a răsplătit eforturile celor care au contribuit la restaurarea sfântului locaș, acordând binefăcătorilor Diplome de aleasă cinstire. Apreciind râvna și osteneala pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii strămoșești în cei 38 de ani de preoție, îndeplinind tot „ce este bun și plăcut și desăvârșit" (Rom. 12, 2), Ierarhul nostru a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Ioan Sand.

Lasă un comentariu