Gimnaziul „Friedrich Schiller" este unica școală din Târgu-Mureș cu predare în limba germană, dar multiculturalitatea ei este mult mai... vastă!

Distribuie pe:

Eleganta clădire galbenă din Aleea Carpați posedă și o grădiniță proprie, tot cu numele marelui scriitor, pe lângă „Raza de soare", altă grădiniță preluată care aparține de aceeași instituție. Școala are însă clase în limba română și maghiară, iar la clasele de germană există chiar și copii care încă nu știu germană. Directoarea, doamna Liliana Păcurariu, a fost deschisă, mi-a dat acceptul de a lua imagini de absolut de peste tot, inclusiv din bibliotecă, și chiar amabilitatea de a mă lăsa să particip la un curs, pentru a vedea cum se desfășoară. Am nimerit la un test de limba română, cu o tânără și frumoasă profesoară, Cristina Obreja, care a vorbit mai mult...românește, fiindcă limba maternă, ca și matematica, pe care o predă... directoarea, care nici ea nu știe perfect germana..., se predau în limba română, ca și alte materii. Învățătoarea Cristina Obreja a avut bunăvoința să-mi procure chiar Abecedarul german Fibel, cu precizarea că nici de el nu se poate apuca decât cine cunoaște deja germana..., fiindcă este efectiv Abecedarul după care învață și copiii din Germania, bibliotecara Corina Godri, fiind, de asemenea, o persoană deosebită. Dar acolo am văzut și multe cărți în...engleză, așa că este o școală multiculturală.

De la doamna directoare am aflat că provine din Făgăraș, este profesoară de matematică, așa cum am scris, a venit prin transfer în urmă cu 11 ani, prin concurs, la Târgu-Mureș, când școala nu arăta ca acum, dar, după spusele ei, a fost ajutată și de statul român și de cel german, cu sponsorizări, donații și schimburi de experiență.

Există 960 de copii, dar există și program cu frecvență redusă. Sunt 44 de clase și grupe, sălile arată foarte bine, „și policlinica sportivă va fi a noastră", 9 săli fiind chiar mari, dar… „există o penurie de cadre didactice, care au ales Occidentul, iar părinții care își dau copiii la școala aceasta, am constatat că o fac cu gândul că vor pleca înspre Austria și Germania. Consider că optica țării noastre oricum este de a merge spre Occident. Avem în fiecare vară tradiționalul «Maifest», în parteneriat cu școli din Bavaria, unde am fost și eu, categoric sunt mai estetice, dar ca programă diferă, noi suntem mult mai avansați. În noiembrie vă invităm la Ziua Porților Deschise, ca și de sărbătoarea Crăciunului. Avem, de 20 de ani, parteneriat cu Germania și multe activități în comun, la fel de atractive."

Cristina Obreja este coordonator de evenimente la asociația „Info Kids", specialistă în planificarea și organizarea de evenimente, în domeniul parentajului, menite să încurajeze o cultură a comunicării relaționale, stabilirea relațiilor cu diferite organizații partenere în vederea încheierii unor acorduri strategice, negocierea contractelor cu furnizorii diferitelor servicii necesare desfășurării activităților, menținerea legăturii cu presa, implementarea procedurilor de lucru în echipă menite să maximizeze eficiența tuturor persoanelor implicate în proiect. Este cadru didactic cu pregătire de... economist, consultant financiar, participantă a programului „Work and travel" USA, având la activ concepție și predare curs limba germană în instituții preșcolare, grădiniță cu program prelungit, la Cluj, dar a și întocmit rapoarte de activitate în cadrul unui schimb intercultural din Köln pentru dezvoltarea comunicării în spațiul european, s-a implicat în Forumul de Tineret German din Cluj și Köln, Germania. A ajuns la Târgu-Mureș prin căsătorie și are doi copii. A absolvit însă Universitatea „Babeș-Bolyai", Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, specializarea Tranzacții Internaționale, Linia Germană. Toate acestea spun multe despre calitatea pregătirii profesorilor de la această renumită școală târgumureșeană!

Joi, 29 octombrie 2015, în Piața Trandafirilor din Târgu-Mureș a avut loc inaugurarea expoziției de flori și aranjamente florale cu vânzare. „Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit în număr așa de mare la această frumoasă expoziție. Îi mulțumesc doamnei Felicia Giurcan pentru buna organizare a expoziției, doamnei Kovacs Irma, care este mereu alături de noi și, nu în ultimul rând, celor peste 50 de producători care se află astăzi în Piața Trandafirilor. În această perioadă, Primăria municipiului Târgu-Mureș pune la dispoziția dumneavoastră, dragi târgumureșeni, ghivece de flori (crizanteme) și aranjamente florale, care pot fi achiziționate la prețuri de producător", a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Mureș, Claudiu Maior. Expoziția de flori cu vânzare va fi deschisă în perioada 29 octombrie 2015 - 8 noiembrie 2015.

 

Lasă un comentariu