ROMÂNIA, ÎN DOLIU NAŢIONAL

Distribuie pe:

Pentru zilele de sâmbătă, duminicăşi luni (31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015), Guvernul a declarat, într-o şedinţă extraordinară, doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor incendiului ce a avut loc în data de 30 octombrie, la un club din Bucureşti.

„În zilele de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul în bernă se arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de culturăşi misiunilor diplomatice ale României.

Alte locuri unde drapelul naţional va fi coborât în bernă sunt punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Posturile de radio şi televiziune şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător", se arată în actul normativ.

Reamintim că, vineri seara (30 octombrie), în jurul orei 23, în clubul Colectiv, situat pe strada Tăbăcarilor din Bucureşti, s-a produs un incendiu în timpul unui concert la care participau între 300 şi 500 de persoane.

Violenţa incendiului, panica, lipsa mijloacelor de stingere, spaţiul insuficient de evacuare (o singură uşă!) au provocat o mare tragedie: 27 de persoane decedate pe loc şi aproape 200 rănite grav.

Ministerul de Interne a declanşat imediat planul roşu, instituit în cazul unui număr mare de victime, care presupune mobilizarea la faţa locului de echipaje şi echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective.

Din păcate, numărul persoanelor decedate a urcat la 30, iar dintre răniţi, aproape o sută se află în stare critică, din cauza arsurilor externe şi interne, a intoxicaţiilor şi a altor răni.

Parchetul General a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, principala ipoteză de lucru ar fi incendiul. Anchetatorii urmează să stabilească cine se face vinovat pentru această tragedie.

Lasă un comentariu