Pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, riscăm amenzi de până la 25.000 de lei!

Distribuie pe:

Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, publicată în Monitorul Oficial nr. 809, din 30 octombrie 2015, intrată în vigoare la aceeaşi dată, prevede amenzi cuprinse între 400 şi 25.000 de lei pentru persoanele fizice, cele juridice, dar şi pentru instituţiile statului care nu colectează selectiv deşeurile de ambalaje.

Cei care vor urmări aplicarea legii sunt Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Administraţia Fondului de Meniu şi Asociaţia de Standardizare din România.

Noile prevederi vizează toate ambalajele introduse pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate şi de modul lor de utilizare în activităţile economice, comerciale, în gospodăriile populaţiei sau în orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare, şi vor trebui respectate de persoane fizice, persoane juridice şi de instituţiile publice.

Concret, persoanele fizice vor fi amendate cu o sumă între 400 şi 800 de lei dacă nu vor depune deşeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spaţiile special destinate acestora din cadrul spaţiilor comerciale, în timp ce operatorii economici vor fi sancţionaţi cu o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei dacă nu vor asigura clienţilor, fără niciun cost, posibilitatea de a se debarasa de ambalaje.

Cu amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei vor fi sancţionaţi operatorii economici care nu marchează sau nu înscriu pe ambalaj faptul că acesta poate fi reutilizat, în plus aceştia trebuind să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile încă şase luni de la data încetării utilizării lor. Dacă nu vor folosi un sistem de marcare şi identificare pentru ambalaje, operatorii economici vor primi amenzi cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.

În cazul în care refuză să primească de la cumpărător ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze valoarea, operatorul economic va putea fi amendat cu o sumă cuprinsă între 8.000 şi 15.000 de lei, iar amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei vor fi aplicate în cazul în care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu va primi, anual, informaţii cu privire la gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje de la operatorii economici. Cea mai mare amendă porneşte de la 15.000 de lei, dar poate ajunge la 25.000 de lei, pe care o vor primi operatorii comerciali care vor introduce pe piaţă ambalaje ce nu îndeplinesc cerinţele esenţiale cerute de lege.

De remarcat că România se află mult în urma Uniunii Europene la acest capitol, cu un procent de doar 15% în cazul reciclării deşeurilor.

Lasă un comentariu