Volum aniversar

Distribuie pe:

De curând a văzut lumina tiparului o carte cu o profundă încărcătură spirituală, culturală, emoţională, un volum aniversar intitulat 20 de ani de la Sfinţirea Bisericii Ortodoxe Române Reghin-Iernuţeni, prima biserică din ţinuturile mureşene sfinţită de un Patriarh, Teoctist Arăpaşu şi 100 de ani de la naşterea sa, autori fiind Părintele Vasile Chiorean Logigan, ctitorul principal al bisericii din Iernuţeni şi Părintele dr. inspector Claudiu-Dorin Chiorean, unul dintre fiii acestuia, care slujeşte azi ca preot paroh în biserica din Iernuţeni, ducând mai departe, cu deplin succes, tradiţia spirituală nobilă a acestei unităţi parohiale.

Cartea se deschide cu un memorabil Cuvânt înainte, semnat de distinsul cărturar Valentin Marica, vocea de aur a radioului românesc, omul a cărui cuvânt este cântec fermecător, versul său este alinarea sufletului şi înnobilarea minţii, glasul său este ca un clopot ce cheamă la rugăciune, la interiorizare, la înălţare în spirit.

Autorii acestui volum, cei doi vrednici slujitori al altarului, au prezentat în cuvinte memorabile şi imagini nepieritoare, istoria zidirii sfintei biserici din Reghin-Iernuţeni, cu toate greutăţile întâlnite în cale din cauza regimului comunist, dar şi cu marile bucurii prilejuite de începerea şanţurilor fundaţiei de către însuşi Părintele Vasile Chiorean, de creşterea zidurilor şi mai ales de punerea sfintei cruci pe turnul bisericii, ca să străjuiască văzduhurile. Este prezentată în carte, pe larg, ziua sfinţirii bisericii, acea memorabilă zi de 20 august 1995, când Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române de atunci, a poposit la Iernuţeni, şi în mijlocul unui sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit biserica din Iernuţeni, şi odată cu ea, truda părintelui ctitor, a familiei sale, a credincioşilor din această comunitate. Biserica din Iernuţeni este prima biserică din ţinuturile mureşene sfinţită de un Patriarh, iar părintele Vasile Chiorean este primul preot, din această parte de ţară, care a primit distincţia Cruce Patriarhală direct din mâinile Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu. A fost un moment istoric, care rămâne peste timp unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga istorie a municipiului Reghin.

Autorii acestei cărţi aniversare mai prezintă ecourile şi impresiile care au avut loc după sfinţire, prezintă, de asemenea, diverse momente importante din viaţa parohiei, vizite pastorale, ridicarea casei parohiale, zidirea capelei mortuare a parohiei şi multe alte aspecte la fel de importante şi de semnificative. În volum mai sunt cuprinse câteva poezii ale poetului Mircea Dorin Istrate, create special de acesta cu ocazia aniversării celor două decenii de la sfinţire. Portretele Patriarhului Teoctist Arăpaşu, de la a cărui naştere s-a împlinit anul acesta un secol, al Părintelui ctitor Vasile Chiorean, al regretatei doamne preotese Cătălina Chiorean, cea mult prea grabnic plecată spre zările împărăţiei cerurilor, sunt zugrăvite în cartea aceasta de către dr. Florin Bengean. Se regăsesc în această carte şi memorabilele cuvinte ale celor doi fii ai Părintelui Vasile: pr. Claudiu-Dorin şi pr. Vasile-Cătălin, care, copii fiind la momentul zidirii bisericii, împreună cu fratele lor Marius (licenţiat în teologie), cu sudoarea frunţii lor, au pus, după puterile lor, cărămidă la zidirea bisericii. În carte mai sunt reflectate şi evenimentele aniversare, care au avut loc în anul 2015, respectiv un simpozion omagial-aniversar în ziua de 20 august 2015 la Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin şi Liturghia Arhierească săvârşită de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în ziua de 6 septembrie 2015 în biserica din Iernuţeni, prilej cu care s-a săvârşit şi sfinţirea capelei mortuare aferentă parohiei.

Deşi, ca dimensiuni, cartea aceasta nu este prea mare, în jur de 100 de pagini, totuşi ea este extrem de mare şi de importantă prin valoarea faptelor memorabile care sunt cuprinse între coperţile ei, prin mesajul spiritual pe care îl transmite, precum şi prin înălţarea sufletească şi prin confortul intelectual pe care ţi le oferă lecturarea ei. Îi felicit din suflet pe cei doi autori, pentru această carte, precum şi pentru multiplele lor realizări întreprinse de-a lungul timpului, mărturisesc sincer bucuria de a fi prieten statornic, şi pentru o perioadă de timp coleg, cu dânşii, le doresc multă sănătate, mult spor pe viitor în activitatea pastorală, precum şi în cea de editare şi publicare a unor noi volume importante.

 

Lasă un comentariu