Guvernul Ponta a demisionat!

Distribuie pe:

După nenumărate nemulţumiri ale societăţii civile româneşti, acumulate în timp şi culminând cu noaptea „albă" de marţi spre miercuri, aducând pe străzile Capitalei şi ale marilor oraşe ale ţării în jur de 40.000 de protestatari, ieri dimineaţă, Guvernul Ponta a demisionat.

Surse din partid, citate de ProTV, spun că „Ponta a luat decizia după discuţii cu colegii din partid. A fost o discuţie destul de tensionată. PSD-iştii au vrut să-şi depună mandatele cu toţii, o demisie colectivă, în eventualitatea în care premierul nu ar fi fost de acord să facă pasul înapoi." În consecinţă… „Începând cu ziua de astăzi (n.n. - miercuri, 4 noiembrie 2015), îmi depun mandatul de prim-ministru şi implicit pe cel al Guvernului României" - a declarat Victor Ponta. - „Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât patronii unei firme. Nu mă bat cu oamenii, cred că ar fi o mare greşeală, şi am avea toţi de suferit. Sper că depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă cererile protestatarilor".

(Frumos „cadou" pentru ex-preşedintele Băsescu, născut într-o zi de 4 noiembrie 1951!)

Aceasta fiind situaţia, şi vicepremierul Gabriel Oprea şi-a anunţat, tot ieri, retragerea şi, întrebat dacă îşi doreşte să facă parte din noul Guvern, a răspuns scurt: „NU!".

În acelaşi context, a demisionat şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone: „Îmi prezint astăzi demisia de primar, în semn de respect faţă de victimele tragediei  şi sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar, până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ţi ceară să pleci şi alte mii cer acelaşi lucru pe reţelele de socializare, e bine uneori să asculţi. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiţia să îşi spună cuvântul."

Mai mult ca sigur, coaliţia de guvernare se va rupe.

Conform legii şi uzanţelor, urmează ca preşedintele Iohannis să invite la consultări reprezentanţii partidelor parlamentare şi să propună un nou candidat pentru funcţia de premier, care va trebui validat de cele două Camere. Potrivit unor surse, Vasile Dâncu ar fi o variantă luată în calcul de noua garnitură de conducere a PSD, de mai multă vreme. Decizia finală depinde însă de Klaus Iohannis. În cazul în care Dâncu nu va fi validat, se va mai face o numire a unui candidat, şi, dacă nici aceasta nu va fi confirmată de aleşi, Parlamentul se va dizolva.

 

Lasă un comentariu