17 FEBRUARIE - ZIUA BRÂNCUȘI!

Distribuie pe:

Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților (for decizional), miercuri, 4 noiembrie 2015, stabilește ca 19 februarie (dată la care, în 1876, în localitatea gorjeană Hobița, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuși) să devină Ziua Brâncuși - sărbătoare națională, ocazie cu care autoritățile centrale și locale vor putea să organizeze sau să sprijine logistic și material manifestări cultural-artistice.

„Constantin Brâncuși, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua nașterii sale este sărbătorită în toată lumea și înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși, să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională", se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului român, se numără „Coloana fără sfârșit", „Poarta sărutului", „Masa tăcerii", „Rugăciune", „Cumințenia pământului" și „Domnișoara Pogany".

Pentru a intra în vigoare, actul normativ mai trebuie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu