Religia nu îndeamnă la altruism şi empatie?!

Distribuie pe:

Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago privind influenţa religiei asupra comportamentelor sociale a scos la iveală o realitate şocantă: copiii atei ar fi mai generoşi decât cei credincioşi!

Cercetarea s-a desfăşurat în şase ţări (Canada, China, Iordania, Turcia, Statele Unite şi Africa de Sud) şi s-a concentrat pe comportamentul social al 1.170 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.

„În cadrul studiului, am evaluat nivelul practicării religiilor în familie, după ce am împărţit copiii în trei grupe: atei, creştini şi musulmani.

Fiecare copil a vizionat videoclipuri care prezentau alţi copii îmbrâncindu-se sau trântindu-se. Apoi, le-am solicitat să noteze nivelul de răutate şi pedepsele meritate de cei vinovaţi, pe o scară gradată. Aşa am constatat că altruismul nu este o calitate definitorie a copiilor proveniţi din familii practicante ale unei religii. Aceştia au prezentat o înclinaţie pentru aplicarea unor sancţiuni mai severe decât copiii din familii care nu aparţineau niciunei religii. Copiii credincioşi au propus pedepse mai severe decât cei atei.

Concluzia ar fi că educaţia religioasă îi face pe copii severi, empatia fiind totuşi o calitate umană specifică, dar, după cum arată studiul, inegal împărţită", spun cercetătorii.

Lasă un comentariu