Ştiaţi că?

Distribuie pe:

• În anii 1980, în timpul războiului contra Uniunii Sovietice, trupele afgane au folosit „cămile kamikaze"? Ei încărcau dinamită pe spatele cămilelor, iar apoi le trimiteau înspre armatele inamice. Atunci când animalele ajungeau aproape de ţintă, soldaţii afgani declanşau explozia de la distanţă.

• Babilonienii foloseau coloranţii naturali la vopsirea ţesăturilor şi a fibrelor textile din care confecţionau museline, voaluri, broderii şi covoare ornamentale în toate culorile? De asemenea, foarte multe reţete folosite acum 5.000 de ani, precum şi procedeele chimice ale babilonienilor mai sunt valabile şi azi. Într-o singură sală a palatului lui Assurbanipal din Ninive au fost descoperite peste 10.000 de astfel de reţete, încrustate pe cărămizi de argilă.

• Hârtia, una dintre cele mai mari invenţii ale Chinei Antice, a fost produsă pentru prima oară cu circa un secol mai devreme decât se credea până acum? - este o concluzie a specialiştilor din această ţară! În urma unor săpături arheologice din nord-vestul Chinei, la Gansu, s-au descoperit resturi de hârtie datând din anul 71 î.Hr. Până nu demult se credea că vechii chinezi au început să producă hârtie pentru prima oară în anul 105 d.Hr. Descoperirea este extrem de valoroasă nu numai pentru istoria fabricării hârtiei, ci pentru istoria şi evoluţia ştiinţelor, în general.

• La romani orele nu erau considerate identice cu cele din zilele noastre, deşi sistemul de măsurare al timpului se asemăna cu cel de azi? Astfel, ei împărţeau ziua în 24 de ore, dar considerau că perioada de la răsăritul soarelui la apusul acestuia are 12 ore indiferent de anotimp, iar noaptea are tot 12 ore. Aşa se făcea că vara, orele erau mai mari ziua şi mai mici noaptea. Astfel, iarna, prima oră de dimineaţă începea la 7 şi jumătate şi dura doar 45 de minute. Vara, prima oră începea la 4 şi jumătate şi dura cam o oră şi un sfert.

Lasă un comentariu